Največje evropsko srečanje 'tovornjakarjev'

V soboto in nedeljo 27. ter 28. julija se je nizozemsko dirkališče Assen spremenilo v počivališče tovornjakov. Tam se je namreč odvijal Truckstar festival, največja evropska prireditev za lastnike, voznike in ljubitelje tovornjakov.

Največje evropsko srečanje 'tovornjakarjev'
Malo pobrskajte po internetu in si naslednje leto rezervirajte čas za 40. Truckstar festival. Prav gotovo vam ne bo žal.

Letošnji je bil že 39. zapovrstjo in nanj so se udeleženci pripeljali s kar 2.300 tovornjaki. Po besedah organizatorjev je to zgornja meja, ki jo ta prostor še prenese. Lastniki in vozniki so prišli s celotnimi družinami. Zlasti vozniki, ki so po cele tedne v kabinah, se tako malo oddolžijo svojim najdražjim. Tovornjaki so razvrščeni na obeh straneh steze dirkališča, ki jo posujejo z mivko; za navdušence to pomeni več kilometrov prijetnega sprehoda.

Tovornjaki so parkirani skoraj po dolžini vse steze, travnatih površinah, skratka, kjer je prostor. Na roke bi lahko prešteli vozila, ki so bila takšna, kakor so jih sestavili v tovarni. Vsak tovornjak je imel vsaj malo osebne note, velik del pa lahko opredelimo kot umetnine na šestih in dosti več kolesih. Tudi ljubitelji starodobnih tovornjakov s(m)o prišli na svoj račun.Peklensko tropsko vročino so udeleženci premagovali z vodo, ki so jo nalili v bazenčke.

Več kot 55 tisoč obiskovalcev
Organizatorji še niso znali postreči s podatkom o natančnem številu obiskovalcev, a glede na prodajo vstopnic do konce nedeljskega dopoldneva so ocenili, da naj bi jih bilo nekje med 55 in 60 tisoč. Festival navdušenci spremljajo tudi »od zunaj«. V petek, ko se kolone udeležencev valijo proti dirkališču, se ustavijo na avtocestnih počivališčih, na redkih vzpetih delih ceste in na nadvozih ter na »našminkane« tovornjake prežijo z objektivi mobilnih telefonov, fotoaparatov in kamer. Seveda to še zdaleč ni vse, saj si oba festivalska dneva številne prireditve sledijo ena za drugo.
Dirke tovornjakov s kamp prikolicami so napolnile tribune.

Zlasti dirke tovornjakov in dirke tovornjakov s kamp prikolicami (te vse doživijo žalosten konec) popolnoma napolnijo osrednjo tribuno. Seveda ob tem potekajo še različna ocenjevanja tovornjakov, proizvajalci predstavljajo svoje aktualne modele, prodajalci dodatne opreme in modelov ponujajo najrazličnejše dodatke, opremo, oblačila …


Med modeli tovornjakov, ki jih proizvaja WSI Models je tudi Volvo z registrsko številko KR Floro 4; Model so naredili po tovornjaku Florjana Koslja, ki s svojimi odlično urejenimi tovornjaki na tovrstnih festivalih redno dobiva priznanja. Tudi letos je bil tam s tremi vozili. 

Malo pobrskajte po internetu in si naslednje leto rezervirajte čas za 40. Truckstar festival. Prav gotovo vam ne bo žal. Več informacij o letošnji prireditvi pa v naslednji številki revije Transport & Logistika.

Fotogalerija