Modularni dostavniki

Malo znano je, da so pod znamko Kia na voljo tudi dostavniki. V Evropi so jih prodajali pod imeni modelov Besta in Pregio – in so veljali za cenovno dostopne in neambiciozne alternative v svojem segmentu. Toda Korejci so jih že zdavnaj prenovili in se pozicionirali bistveno višje, gospodarska vozila pa temeljijo na povsem na novo razviti, popolnoma električni, platformi PBV, ki jo je Kia zdaj predstavila na sejmu Consumer Electronics Show (CES) v ameriški zvezni državi Nevada.

KIA dostavniki
KIA dostavniki | Foto: KIA

Platforma Beyond Vehicle ni običajna platforma za vozila. Namesto tega želijo Korejci odpreti prej neslutene možnosti za modularizacijo s atraktivno oblikovanimi modeli PBV. Električna šasija in kokpit ostajata enaka, glavni modul karoserije pa je zamenljiv, kar pomeni, da lahko z zamenjavo karoserije eno in isto vozilo na primer deluje kot taksi, transporter ali enoprostorec. Mehanske in elektromagnetne povezave je mogoče hitro sprostiti in ponovno pritrditi. Kia želi karoserije dostaviti v obliki standardiziranih kompletov.

KIA dostavniki

Prvi model na novi platformi se imenuje PV 5. Na trg bo sprva prišel v štirih različicah, in sicer za prevoz oseb, kot tovorni kombi, kot različica z visoko streho za več udobja in kot šasija z voznikovo kabino za še bolj luksuzne aplikacije ali potencialno kot osnova za avtodome. Kasneje prihaja različica Robotaxi, razvita skupaj z dobaviteljem Aptiv.

KIA dostavniki

PV 5 naj bi bil predstavljen v Koreji naslednje leto. V drugem koraku bosta sledila znatno večji PV 7 in manjši PV 1, hkrati pa bodo razširjene zmogljivosti umetne inteligence. V nadaljnjem, tretjem koraku naj bi kombiji PV postali del »mobilnega ekosistema prihodnosti«: opremljeni z aplikacijami različnih ponudnikov, s programsko opremo za upravljanje voznega parka in drugimi elementi umetne inteligence. Vsako leto naj bi s tekočega traku v Koreji zapeljalo do 150.000 enot modela PV. 

KIA dostavniki

Fotogalerija