Mehanik leta 2019 je postal Žan Umek

Dobili smo novega najboljšega mehanika v Sloveniji. Na tekmovanju, ki ga skupaj organizirajo spletni portal Žurnal24.si in specializirana revija Mehanik in voznik, izvaja pa ga ljubljanski Strokovno izobraževalni center, se je v zahtevnih nalogah vzdrževanja vozil pomerilo osem finalistov. Ti so bili izbrani na podlagi okoli 50 tisoč glasov v spletnem glasovanju.

Mehanik leta 2019 je postal Žan Umek
S šestimi nalogami je v finalu najbolj suvereno opravil najmlajši med njimi, 21-letni Žan Umek iz vasi Škrbina na Krasu, ki je sodeloval že na lanski izvedbi tekmovanja in takrat osvojil tretje mesto.

S šestimi nalogami je v finalu najbolj suvereno opravil najmlajši med njimi, 21-letni Žan Umek iz vasi Škrbina na Krasu, ki je sodeloval že na lanski izvedbi tekmovanja in takrat osvojil tretje mesto.

»Izredno sem vesel tega naziva. Lani sem bil na 3. mestu, zato mi je bil letos cilj še višje in uspelo mi je. Ta nagrada mi res veliko pomeni in je dokaz, da delam poklic s srcem,« je povedal Žan po osvojitvi prvega mesta.

Na drugo mesto se je uvrstil lanskoletni prvak, Anže Soklič iz Šmartnega pri Litiji. Tretje mesto pa je zasedel Boštjan Pestotnik iz Kostanja v Tuhinjski dolini. Žan Umek, ki je zaposlen v družinski avtomehanični delavnici, je imel najboljši seštevek točk v šestih različnih nalogah. V njih so morali kandidati pokazati veliko teoretičnega znanja, praktičnega poznavanja avtoelektrike in avtodiagnostike, zgolj s tipom rok so morali prepoznati različne sestavne dele avtov in v menjavi pnevmatik na aluminijastih platiščih ter s senzorjem tlaka dokazati, da mora poleg hitrosti vulkanizer obvladati tudi natančnosti in strokovnost.

Malo za zabavo in malo zares pa so na koncu finalisti pred občinstvom sestavljali še model avtomobila iz kock lego.

Poleg profesorjev srednje tehnične šole in predstavnikov sponzorjev sta bila v strokovni komisiji tudi predlanski zmagovalec Robert Eržen in Peter Caserman iz sekcije avtoserviserjev pri Obrtno-gospodarski zbornici, ki prav tako podpira tekmovanje.

Namen tekmovanja za naziv Mehanik leta je podpiranje strokovnega servisiranja vozil, saj je le takšno vozilo za lastnike zares varno in neoporečno. Serviserji pa svojega dela ne morejo dobro opravljati, če niso seznanjeni z aktualnim tehničnim razvojem vozil in orodij.

Letošnje tekmovanje je v takšnem okviru potekalo že šesto leto zapored, dobili pa smo četrtega najboljšega mehanika. Tri leta zapovrstjo je bil najboljši v državi Primož Rožnik, po eno leto pa sta bila to Robert Eržen in Anže Soklič. Ta je letošnjemu zmagovalcu Žanu Umku tudi predal v roke prenosni pokal v obliki bata, ki je simbol tekmovanja.

Fotogalerija