Letošnji MOS v znamenju praznovanja 50-letnice OZS

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) letos praznuje 50-letnico obstoja, zato bo predstavitev zborničnega sistema na letošnjem 52. MOS slavnostno obarvana. Med osrednjimi dogodki bo okrogla miza o polstoletni zgodovini stanovskega povezovanja, ulica obrti s predstavitvijo obrtnih poklicev ter poslovno srečanje, ki bo letos privabilo več kot 200 podjetnikov iz osmih držav. OZS se bo v dvorani L1 predstavila skupaj z območnimi zbornicami, člani, panožnimi sekcijami ter poslovnimi partnerji.

Letošnji MOS v znamenju praznovanja 50-letnice OZS
Med osrednjimi dogodki bo okrogla miza o polstoletni zgodovini stanovskega povezovanja, ulica obrti s predstavitvijo obrtnih poklicev ter poslovno srečanje, ki bo letos privabilo več kot 200 podjetnikov iz osmih držav.

Okrogla miza »Pol stoletjastanovskega povezovanja obrtnikov in podjetnikov«
Ob 50-letnici OZS bodo na letošnjem MOS priredili okroglo mizo z naslovom »Pol stoletja stanovskega povezovanja obrtnikov in podjetnikov«, ki bo v petek, 13. septembra, ob 10. uri, v modri dvorani celjskega sejmišča. Na njej bodo predstavili razvoj obrti in podjetništva v minuli polstoletni zgodovini, razvoj zborničnega sistema in opozorili na ključne mejnike, ki so zaznamovali obrt in podjetništvo na slovenskih tleh. Govorci na okrogli mizi bodo aktualni predsednik OZS Branko Meh, nekdanja predsednika OZS Stane Špindler in Štefan Pavlinjek, predsednik Sekcije frizerjev pri OZS Mitja Sojer (Mič Styling) in predsednica Sekcije optikov pri OZS Anja Sever (Optika Sever).

Ulica obrti – predstavitev 12 obrtnih poklicev
Letošnja predstavitev ulice obrti bo že šesta po vrsti, na njej pa bodo na privlačen način predstavili kar dvanajst obrtnih poklicev, in sicer: klepar – krovec, elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Osrednja točka ulice obrti bo ponovno vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeništvu. Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj bo hkrati potekala predstavitev posameznih poklicev in vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, obiskovalci pa bodo dobili tudi informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu. Na ulici obrti bo predstavljena tudi lončarska delavnica. 

Na mednarodnem poslovnem srečanju več kot 200 podjetnikov iz osmih držav
Tradicionalno mednarodno poslovno srečanje je letos k sodelovanju pritegnilo več kot 200 podjetnikov iz osmih držav. Organizatorji pričakujejo, da bodo na dogodku izvedli več kot 500 individualnih sestankov. Dogodek, ki je za udeležence brezplačen, je odlična priložnost za promocijo podjetja, mreženje, izmenjavo izkušenj, pridobivanje novih poslovnih stikov, novih poslov in informacij o poslovnih priložnostih v regiji Alpe Adria. Podjetja se lahko na dogodek prijavijo še vse do 9. septembra, prek spletne prijave: https://successful-in-slovenia.b2match.io/. V plenarnem delu dogodka pa bodo uspešna slovenska podjetja (KGL d.o.o., Lotrič Meroslovje d.o.o. itd.) predstavila svoje izkušnje pri vstopu na trge regije Alpe Adrie, praktične vidike iskanja novih poslovnih partnerjev v tujini in izzive uspešne prodaje izdelkov v tujini. Srečanje bo v četrtek, 12. 9., ob 10. uri, vmodri dvorani celjskega sejmišča.

Razstava izdelkov domače in umetnostne obrti
Z razstavami in predstavitvijo posameznih rokodelskih dejavnosti je Sekcija za domačo in umetnostno obrt pri OZS na MOS prisotna že od leta 1987. Na rokodelskih delavnicah mojstri vsako leto v živo prikazujejo proces nastajanja izdelkov iz gline, lesa, stekla, testa, tekstilij, železa in s tem promovirajo poklice, iz katerih izhajajo vse sodobne obrtniške dejavnosti. Na tokratnem sejmu se bodo v atriju sejmišča predstavile prodajne delavnice lončarstva, steklarstva, lectarstva in svečarstva. V sklopu ulice obrti pa bo predstavljena lončarska delavnica. Sekcija bo v hali L1 postavila tudi pregledno razstavo vrhunskih rokodelskih izdelkov, ki so prejeli certifikat »Rokodelstvo -Art & Craft- Slovenija« in izdelke mojstrov, dobitnikov naziva »Zlata vitica«.

Nagradna igra »50 let OZS na 52. MOS«
Vse dni sejma bo na protokolarnem prostoru OZS v dvorani L1 potekala nagradna igra s kolesom sreče. 50 nagrad v obliki izdelkov in vrednostnih bonov bodo prispevali člani OZS - Mič Styling (Sojer d.o.o.), Optika Sever, Mesarija Štajnbirt, Perger 1757, Avtomojster, Mateja Morel Rutar s.p., in Tri remi.

Predstavitev območnih zbornic, strokovnih sekcij OZS in članov 
Člani Sekcije kovinarjev in plastičarjev pri OZS bodo ponovno razstavljali na skupnem razstavnem prostoru v dvorani C1. Svoje izdelke bo letos predstavilo več kot 25 članov. V dvorani L1 pa se bodo skupaj s člani in partnerji predstavile območne zbornice, in sicer OOZ Metlika, OOZ Črnomelj, OOZ Krško ter OOZ Ormož.

Predstavitev partnerjev kartice Mozaik podjetnih ter ostalih partnerjev 
Na razstavnem prostoru OZS v dvorani L1 bodo potekale predstavitve partnerjev kartice Mozaik podjetnih, ki članom prinaša številne popuste pri nakupu izdelkov in storitev. Predstavili se bodo tudi domači in tuji partnerji OZS - SID Banka, Slovensko deželno gospodarsko združenje Trst in Slovenska gospodarska zveza iz Celovca.

Brezplačno svetovanje
Na protokolarnem prostoru v dvorani L1 bodo od torka do petka, med 10. in 16. uro, obiskovalcem na voljo brezplačna svetovanja pravnih in davčnih svetovalcev OZS. 

Sejemska priznanja OZS – Cehi 2018
OZS bo v sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje najuspešnejšim razstavljavcem podelila zlati, srebrni in bronasti ceh. Slavnostna podelitev najvišjih zborničnih sejemskih priznanj bo potekala v četrtek, 12. 9. 2019.