Leon s pogonom na stisnjeni zemeljski plin

Seat je pri modelski seriji Leon izpopolnil različico s pogonom na stisnjeni zemeljski plin – zanjo je zdaj na voljo novi 1,5-litrski motor TGI, poleg tega pa se je z vgradnjo treh plinskih jeklenk povečal doseg.

Leon s pogonom na stisnjeni zemeljski plin
Kapaciteta plinskih jeklenk pri Leonu TGI Evo znaša 17,7 kg, kar zadostuje za 500 km vožnje, s samodejnim preklopom na bencin pa se doseg podaljša še za 150 km.

Novi Leon TGI Evo ohranja ključne odlike modelov Leon TGI in Leon ST TGI. Pogon na stisnjeni zemeljski plin predstavlja trend, pri katerem SEAT igra pomembno vlogo – CNG lahko za pogon uporabljajo njegovi modeli Ibiza, Mii in Arona, zdaj pa sta se jim pridružila še Leon TGI Evo in Leon ST TGI Evo.

Leon TGI Evo je opremljen z naprednim 1,5-litrskim 4-valjnim motorjem s turbopolnilnikom in direktnim vbrizgavanjem goriva (njegova zasnova temelji na zasnovi bencinskega motorja TSI z enako gibno prostornino). Motor je kombiniran z inovativnim sistemom start-stop in se ponaša z najnovejšo generacijo variabilne turbinske geometrije, pri procesu zgorevanja pa je uporabljen Millerjev cikel. Komponente v motorju so prilagojene za pogon na stisnjeni zemeljski plin. Leon TGI Evo razvije moč 97 kW (130 KM) pri 5.000 vrt./min (to je 15 kW (20 KM) več kot pri 1,4-litrskem predhodniku) in navor 200 Nm med 1.400 in 4.000 vrt./min. Opremljen je lahko bodisi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali 7-stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko.

Tudi Leon TGI Evo kot alternativno gorivo uporablja bencin. Pri tem je skupna kapaciteta jeklenk večja kot pri ostalih modelih – opremljen je namreč s kar tremi plinskimi jeklenkami, pri čemer sta dve izdelani iz kompozita iz ogljikovih vlaken in imata tako napredno lahko konstrukcijo. Kapaciteta plinskih jeklenk pri Leonu TGI Evo znaša 17,7 kg, kar zadostuje za 500 km vožnje, s samodejnim preklopom na bencin pa se doseg podaljša še za 150 km. Leon TGI Evo je tako prijaznejši do okolja ter zagotavlja boljše razmerje med ceno in vrednostjo, k čemur močno prispeva učinkovitost stisnjenega zemeljskega plina v primerjavi z drugimi vrstami goriva: 1 kg stisnjenega zemeljskega plina ustvari toliko energije kot 2 l utekočinjenega naftnega plina (LPG), 1,3 l dizelskega goriva in 1,5 l bencina. 

SEAT bo z vozilom Leon TGI Evo dopolnil svojo ponudbo vozil, ki zmanjšujejo emisije, vpliv na okolje in obratovalne stroške, obenem pa se ponašajo z naprednimi tehnologijami, odlično vozno dinamiko ter privlačnim trendovskim videzom.