Kako SPAR zmanjšuje izpuste

Na prvi pogled se 26-tonski tovornjak komaj kaj razlikuje od svojih „kolegov” z dizelskim motorjem, le črka E na tipski ploščici izdaja, da je nekaj posebnega.

Kako SPAR zmanjšuje izpuste
Tovornjak ima hladilno nadgradnjo z električnim hladilnim sistemom in nakladalno ploščadjo in je namenjen logistiki prehrambnih izdelkov,

Intervju: mag. Christopher Holzer, operativni direktor SPAR-centrale v Gradcu, Karlheinz Riedl, centralni transportni oddelek in Martin Neumann, voznik tovornjaka in preizkuševalec etovornjaka.

Kako deluje novi električni dodatek vašega voznega parka?

mag. Christoph Holzer: Po informacijah, ki sem jih dobil od svoje ekipe, deluje brez vseh težav – tako na področju dosega, kot zanesljivosti. Pri tem dosega dobro izkoriščenost. Do sedaj še nismo dosegli njegovega skrajnega dosega.

Martin Neumann: Vožnja z njim je zame nekaj posebnega. Težko jo opišem, preizkusiti ga boste morali sami. Prav zares ne bi rad vrnil tega e-tovornjaka.

Karlheinz Riedl: Zelo dobro! Zame je vedno pomembno vprašanje s kakšnim navdušenjem se lotimo določene teme. Resnično morate živeti z njo in jo vplesti v vsakodnevno delo. Mislim, da nam je s tem vozilom to popolnoma uspelo.

Martin Neumann, voznik in preizkuševalec etovornjaka

Zakaj se je SPAR odločil za sodelovanje v MAN-ovem terenskem preizkusu?

mag. Christoph Holzer: SPAR-ova strategija mobilnosti je že nekaj časa jasno usmerjena tudi na uvajanje alternativnih možnosti. Pred nekaj leti je potekal prvi preizkus s hibridnim tovornjakom na Dunaju. Ko smo na Svetu za trajnostno logistiko govorili o temi eTovornjaki, sem takoj spoznal, da bi bil naš obrat Gradec-Puntigam idealen. Je edina centrala, ki je postavljena v samem mestnem središču. Imamo več kot 40 odjemalcev, SPAR-ovih in InterSPAR-ovih trgovin, ki jih lahko oskrbujemo z dosegom do 180 km. SPAR-ova podružnica, ki se nahaja na glavni železniški postaji v Gradcu je redni prevzemnik dobav električnega tovornjaka. 

Kako uporabljate MAN eTGM?

Karlheinz Riedl: Tovornjak ima hladilno nadgradnjo z električnim hladilnim sistemom in nakladalno ploščadjo, kar pomeni, da je namenjen logistiki prehrambnih izdelkov, uporabljamo pa ga za vsa področja dobave v dvoizmenskem delu. Obratuje skoraj povsem enako kot standardna vozila, upoštevati moramo le čas polnjenja.

Karlheinz Riedl, centralni transportni oddelek 

Martin Neumann: Pri jutranji izmeni odpeljem blago do treh ali štirih strank, kar pomeni pot dolgo približno 70 km. Moj kolega iz popoldanske izmene opravi podobno pot. Trenutno porabim med mojo izmeno največ 50 % zmogljivosti akumulatorja. To pomeni, da bi lahko trenutno pokrili obe izmeni brez vmesnega polnjenja akumulatorja med odmorom za kosilo. Polnjenje opravimo le zato, ker prevažamo sveže blago in moramo upoštevati določene časovna okvire naših strank, pri tem pa raje ostanemo na varni strani.

Kako bi primerjali eTGM s standardnim modelom TGM?

Martin Neumann: Na področju zmogljivosti je povsem neprimerljiv. Ima moč, ki ustreza 360 KM, medtem ko je imel moj prejšnji dizelski tovornjak 460 KM. Moč je torej manjša za 100 KM, vendar je pospeševanje neverjetno. Hitro sem se privadil dejstvu, da manjkajo določeni zvoki. Vsekakor jih ne pogrešam. Zjutraj moram najprej preveriti, ali je povsem napolnjen. V resnici se postopek ne razlikuje veliko od klasičnega dolivanja goriva. Zanimivo je, da mnogi mimoidoči in drugi vozniki tovornjakov pogosto sprašujejo o njem. Opazijo oznako in želijo izvedeti, ali je to resnično tovornjak s 100-odstotnim električnim pogonom. Moj odgovor je seveda „da“. Večina sprva kar težko verjame, potem pa so resnično presenečeni.

eTovornjak ima “zeleno” parkirno mesto s 44 kW močnostnim priključkom na dvorišču SPAR-ove centrale. 

Vse to kaže, da je MAN-ov eTovornjak zelo dobro prilagojen praktični uporabi?

Karlheinz Riedl: Naš vozni park v Gradcu sestavlja 28 tovornjakov, večinoma so to vozila MAN TGS, vsa so v 26-tonski izvedbi. To pomeni, da je MAN-ov eTGM ravno pravšnji za naš vozni park.

Ali menite, da je eMobilnost prihodnost logističnega sektorja?

mag. Christoph Holzer: Mislim, da bomo v naslednjih nekaj letih spoznali, da jih lahko uporabimo v širokem obsegu. Pomembne niso le tehnične možnosti, temveč tudi stroški. Kakšna bo cena takega tovornjaka v serijski proizvodnji, ali bo država pripravljena pokriti del teh stroškov? Po mojem mnenju je vse odvisno od številnih različnih dejavnikov.

Christopher Holzer, operativni direktor SPAR-centrale v Gradcu.

Karlheinz Riedl: Poleg nadaljnjega razvoja sistemov za shranjevanje energije in s tem povezanim povečanjem dosega ter zmanjševanjem stroškov, je drugi odločilni dejavnik uspeha električne mobilnosti v logističnem sektorju primerna polnilna infrastruktura. Uporaba eTovornjaka s polnilnikom moči 44 kW ni bila problematična, pa tudi stroški so bili sprejemljivi. Če pa želimo visoko energijsko polnjenje za celoten vozni park, je stvar s stroškovnega vidika videti povsem drugače.

Stroški so torej še vedno pomanjkljivost – kaj pa prednosti?

mag. Christoph Holzer: »Ker uporabljamo za eTovornjak zeleno energijo, lahko le ta realistično zmanjša lokalne izpuste za približno 40 t CO2 na leto. Gradec je eno od avstrijskih mest, ki so najbolj onesnažena s trdnimi delci. Prednosti verjetno ni potrebno posebej razlagati. Dobavljanje približno 40 strankam v ožjem mestnem območju Gradca je idealen scenarij uporabe eTovornjaka. Pomeni, da lahko aktivno zmanjšamo vpliv onesnaženja z majhnimi trdnimi delci na prebivalstvo.«

Fotogalerija