Kako poteka rušenje cestninske postaje Torovo

Ko je Dars 1.4.2018 vzpostavil elektronsko cestninjenje za vozila in avtobuse težja od 3,5 tone, cestninske postaje na avtocestnem omrežju niso več potrebne, zato so cestninske postaje že začeli odstranjevati.

Kako poteka rušenje cestninske postaje Torovo

Trenutno dela že potekajo na cestninskih postajah Torovo na gorenjski avtocesti in na cestninski postaji Log na primorski avtocesti. Dela na obeh cestninskih postajah bodo zaključena do konca julija. Dela se so začela tudi na stranski cestninski postaji Razdrto. Sledila ji bo še Postojna.

Dars v letošnjem letu načrtuje odstranitev in preureditev približno polovico cestninskih postaj. Dela bodo izvedli v treh sklopih faz. V prvi fazi bodo z odstranitvijo cestninskih postaj Torovo, Log in Vrhnika izvedli rekonstrukcijo avtocest na bližnjih območjih v skupni dolžini 2,8 kilometra. Na območju današnje upravne stavbe cestninske postaje Log bodo dodatno uredili plato za namen nadaljnje uporabe tega območja, kar pa ne bo vplivalo na pretočnost prometa.

V isti sklop spada tudi cestninska postaja Hrušica, ki pa ne bo odstranjena, saj se tam tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja DarsGo še vedno plačuje predornina za osebna vozila, enako kot na avstrijski strani predora. Dars bo izvedel le prilagoditev prometne opreme za DarsGo. Tretji sklop del obsega preureditev stranskih cestninskih postaj Nanos, Dane, Logatec, Unec, Razdrto in Postojna.

Pogodbi za prvi in tretji sklop sta že podpisani, razpis za drugi sklop del pa je še v teku. Ta obsega preureditev cestninskih postaj Vransko, Tepanje, Drnovo, Krško in Slovenske Konjice, vključno s platojem.

Fotogalerija