I-Shift prestavlja 30-odstotkov hitreje

Avtomatizirani menjalnik I-Shift podjetja Volvo Trucks je zdaj hitrejši kot kdaj koli prej. Hitrejše delovanje omogoča izboljšane vozne lastnosti in udobje tako dizelskih kot električnih težkih tovornjakov.

Volvo I-Shift
Volvo I-Shift | Foto: Volvo Trucks

Znatno izboljšanje voznih lastnosti, je doseženo z novim načinom interakcije menjalnika I-Shift z motorjem. Posodobitev vključuje hitrejšo aktivacijo sklopke, ki ima za posledico krajšo prekinitev navora. Prav tako omogoča bolj gladko prestavljanje za bolj harmonično in nesunkovito vožnjo.


Hitro prestavljanje je doseženo na podlagi več ključnih izboljšav. Posodobljeni senzorji zdaj zagotavljajo podatke z večjo natančnostjo krmilni enoti, ki ima novo programsko opremo in hitrejši mikroprocesor, zato je čas izračunov veliko krajši. Dodaten kolut v zavori gredi menjalnika omogoča hitrejšo reakcijo pred prestavljanjem, tako da je to mogoče storiti hitreje. Na koncu pa je bila zmanjšana potrebna količina zraka v pnevmatskih sistemih za aktiviranje, na primer pri prestavnih vilicah, sklopki in zavori gredi menjalnika, da se dodatno omogoči hitrejše prestavljanje.