Flixbus z avtobusi na LNG

Flix in Scania napovedujeta dolgoročno partnerstvo za omogočanje bolj trajnostnih potovanj na dolge razdalje. Podjetji to sodelovanje vidita kot priložnost za pospešitev prehoda na trajnostno mobilnost z razvojem novih rešitev in vplivanjem na oblikovanje potrebne infrastrukture.

Flixbus
Flixbus | Foto: Flixbus

Kot prvi cilj želita podjetji opremiti do 50 avtobusov partnerjev Flix busa v svoji floti na LNG (utekočinjen zemeljski plin). Tehnologija, ki jo razvija in izdeluje Scania, je zasnovane tako, da omogočajo izmenično uporabo LNG in Bio-LNG (LBG), da se olajša prehod na najbolj trajnostno plinsko rešitev.

V začetni fazi projekta lahko avtobusi uporabljajo različne mešanice goriv bio in fosilnega izvora. Cilj projekta je postopno povečevanje deleža Bio-LNG (LBG) iz organskih odpadkov v takšnih mešanicah, dokler avtobusi ne bodo vozili samo na Bio-LNG, kar bo povzročilo povprečno pričakovano stopnjo zmanjšanja emisij CO2 za okoli 80 %. Ta cilj spada v okvir Scaniinega in Flixovega dolgoročnega cilja ogljične nevtralnosti.

Dobave avtobusov naj bi bile zaključene do konca leta 2025. Avtobusi bodo Irizar i6s Efficient zgrajeni na šasiji Scania.