FL in FE z novim menjalnikom

Tovornjaka za lahko in srednje težko distribucijo sta dobila posodobljen menjalnik, ki nudi večjo učinkovitost in udobje.

Volvo FE
Volvo FE | Foto: Volvo Trucks

Volvo FL je zdaj opremljen z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki nadomešča predhodnega 6-stopenjskega in omogoča do štiri odstotke manjšo porabo goriva. Večji model FE ima posodobljen in do trideset odstotkov hitrejši avtomatiziran menjalnik I-Shift, ki ga že poznamo iz modela FH. Hitrejše prestavljanje je doseženo z več ključnimi izboljšavami. Izboljšani senzorji, skupaj z novo programsko opremo in hitrejšim procesorjem zagotavljajo natančnejše podatke krmilni enoti, zato je čas izračuna bistveno krajši. 

Poleg tega zavora glavne gredi menjalnika omogoča hitrejšo uskladitev vrtljajev pred menjavo prestave, ki je nato hitrejša. Prav tako je bila zmanjšana količina zraka, ki je potrebna v sistemih za pnevmatsko aktiviranje, kot so prestavne vilice, sklopka in zavora glavne gredi, da se dodatno omogoči hitrejše menjavanje prestav. V modelih FL in FE lahko vozniki izbirajo med tremi različnimi programi delovanja: ekonomičnim, zmogljivim ter programom za vožnjo izven urejenih cest.