Ena izmed najmodernejših podzemnih železnic na svetu

V avstrijski prestolnici pravkar preizkušajo nove sodobne vlake podzemne železnice, imenovane X-Wagen. Ti bodo čez dve leti nadomestili obstoječe vlake na linijah U1 in U4, leta 2025 pa bodo na novo zgrajeni progi U5 začeli obratovati kot samovozeči vlaki.

severin-wurnigx-wagen-822x473

Novi vlaki X-Wagen, ki so pravkar uspešno prestali testiranje pri simulaciji ekstremnih vremenskih pogojev, so udobnejši, varnejši, večji ter lažje dostopni za invalidske in otroške vozičke. V 90 odstotkih so zgrajeni iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati, način izdelave pa je potekal s posebej nizko porabo energije. 111-metrske vlake izdeluje podjetje Siemens na Dunaju, v njih pa je prostora za 928 potnikov.


»Vlaki X-Wagen predstavljajo novo poglavje v zgodovini dunajske podzemne železnice. Izgradnja nove linije U5 in podaljšanje U2 sta največji okoljski projekt v mestu, s katerim omogočamo vožnjo dodatnim 300 milijonom potnikov letno. S tem ogromnim povečanjem ponudbe lahko prihranimo do 75.000 ton ogljikovega dioksida na leto. Ti visoko zmogljivi vlaki bodo varno, hitro in okolju prijazno prevozili še mnogo generacij,« je povedal direktor dunajskega javnega podjetja Wiener Linien, Günter Steinbauer.  


Po končani izgradnji nove linije podzemne železnice U5 leta 2025 se na Dunaju pričenja tudi novo obdobje avtonomnih vlakov, kot ga že poznajo na primer v Parizu ali Barceloni. Tovrstni vlaki veljajo za varnejše in zanesljivejše, saj se vrata odprejo šele, ko se vlak na postaji popolnoma ustavi, poleg tega beležijo tudi manj zamud.

»Ti vlaki peljejo Dunaj v smeri podnebju prijaznega mesta. Kdor se pri nas vozi z javnim prevozom, prihrani kar 1,5 tone ogljikovega dioksida letno. Z odlično mrežo javnega prevoza in ugodno letno vozovnico omogočamo meščanom, da na ta način tudi prispevajo k varovanju okolja,« je prepričana dunajska mestna ministrica za okolje Ulli Sima.

Podjetje Wiener Linien je lani znova zabeležilo rekordno prodajo letnih vozovnic za javni promet. Imetnikov letne vozovnice za 365 evrov je v avstrijski prestolnici kar 852.000, kar je več, kot je registriranih avtomobilov. Dunajčani bodo letos v izgradnjo mreže javnega prevoza investirali 368 milijonov evrov.

Fotogalerija