eActros prehaja v drugo testno fazo

Po približno letu dni intenzivne praktične uporabe v Nemčiji in Švici, sedaj osem popolnoma električnih tovornjakov odhaja k novim strankam v Nemčijo, Belgijo in na Nizozemsko. Tam bodo približno eno leto v redni uporabi za vsakdanje prevoze. Dve vozili bosta nadaljevali operativno preizkušanje z že obstoječimi strankami. S tem prehaja preizkušanje eActrosa v drugo testno fazo.

30eactros-5
Dva elektromotorja blizu pest koles zadnje osi zagotavljata pogon z močjo 126 kW in največji navor 485 Nm.

Številne ugotovitve iz prve faze
Ena izmed številnih ugotovitev, pridobljenih med praktičnimi testi v prvi testni fazi, je, da je doseg približno 200 kilometrov popolnoma realen – ne glede na obremenitev, pot ali topografijo. Mercedes-Benz eActros ni v ničemer slabši od običajnega dizelskega tovornjaka po razpoložljivosti in zmogljivosti v mestnem prometu, na avtocestah ali lokalnih cestah. Hladilni sistem za tovor in klimatska naprava – oba na električni pogon – sta delovala brez omejitev tako v ekstremni vročini kot v zimskih razmerah. Vozniki so pohvalili stalno razpoložljivost navora v celotnem območju hitrosti. Posebej so pohvalili tudi tihost tovornjaka in prijetno, tekočo vožnjo. Poleg tega se lahko deli energije s premišljeno vožnjo rekuperirajo. Zaradi tega je tudi manj obremenjen zavorni sistem.


eActros: lokalno CO2 nevtralna alternativa za mestni distribucijski promet
eActros temelji na podvozju običajnega Actrosa. Toda arhitektura vozila je prilagojena za električni pogon in ima velik delež specifičnih delov. Dva elektromotorja blizu pest koles zadnje osi zagotavljata pogon z močjo 126 kW in največji navor 485 Nm. Rezultat tega je po prestavnem prenosu 11.000 Nm navora na kolo, kar zagotavlja zmogljivost, enakovredno običajnemu tovornjaku. Litij-ionske baterije s kapaciteto 240 kWh zagotavljajo energijo za pogon eActrosa. Odvisno od razpoložljive polnilne moči lahko baterije popolnoma napolnite v dveh urah (pri 150 kW). S serijsko proizvodnjo eActrosa naj bi pri Mercedes-Benzu začeli že v prihodnjem letu.

Fotogalerija