CF Electric sedaj tudi v konfiguraciji 6x2

Pri podjetju DAF Trucks so predstavili električni model CF Electric v konfiguraciji 6x2 s togo šasijo. Prva vozila bodo v realnih razmerah preizkusila nizozemska javna podjetja za odvoz komunalnih odpadkov HVC in ROVA.

CF Electric sedaj tudi v konfiguraciji 6x2
CF Electric sedaj tudi v konfiguraciji 6x2

CF Electric pa ni le idealen za urbano distribucijo, ampak tudi za zbiranje gospodinjskih odpadkov. V ta namen so pri DAF-u zasnovali 3-osno togo šasijo s krmiljeno osjo za lažje manevriranje in še večjo nosilnost, ki pri modelu CF Electric 6x2 znaša 28 ton.V začetku leta 2020 bosta mesto Rotterdam in podjetje v Cure regiji Eindhoven za zbiranje smeti iz zabojnikov uporabljala DAF CF Electric skupaj z žerjavom za nakladanje. Vsa vozila so opremljena z VDL E-Power pogonskim sklopom. Nadgradnjo, ki je v celoti električna, ponuja VDL Translift.

Standardne poti

Električni pogon VDL E-power tovornjaku zagotavlja 210 kW moči in 2.000 Nm navora, enako kot pri vlačilcu CF Electric. Pogonski sklop se napaja iz akumulatorja kapacitete 170 kWh, kar je dovolj za opravljanje dela na standardnih poteh odvoza komunalnih odpadkov. Tovornjaki za smeti se običajno na vsakih nekaj ur vrnejo na deponijo, kjer se lahko električni tovornjak napolni do 80 % kapacitete akumulatorja v samo 30 minutah.HVC deluje v regiji Noord-Holland na območjih Rijnmond in Flevoland, ROVA pa v osrednjih in vzhodnih regijah Nizozemske. Obe podjetji uporabljata bočne nakladalce, s katerimi se lahko zabojniki izpraznijo s strani tovornjaka.Ob koncu leta 2018 so na trg prišla prva vozila DAF CF Electric v konfiguraciji 4x2 za različne nizozemske prevoznike, vključno s podjetji Peter Appel, Simon Loos in Tinie Manders, pa tudi verigo supermarketov Jumbo. Ti tovornjaki so del obsežnega terenskega preizkušanja, v sklopu katerega prevažajo blago do destinacij, kot so supermarketi in distribucijski centri. Nemško logistično podjetje Rhenus trenutno uporablja dve vozili CF Electric za regionalni kontejnerski prevoz. DAF CF Electric je zaradi svoje učinkovitosti ter vsestranske in praktične uporabnosti v začetku letošnjega leta v Nemčiji osvojil prestižno nagrado Green Truck Award.

Fotogalerija