Alkoholne ključavnice

V Državnem zboru RS je potekala strokovna okrogla miza z naslovom »Safe & Sober« na temo alkoholnih ključavnic kot sredstva za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola.

volvo

Projekt močno podpira tudi Volvo, eno izmed vodilnih podjetij na področju prizadevanja za povečanje prometne varnosti, ki je delovanje alkoholne ključavnice predstavilo tudi v praksi.

Pri tem gre predvsem za spremembo mišljenja ljudi, saj se v posameznih državah različno odzivajo vozniki na uporabo alkohole ključavnice. Na Švedskem je z njimi opremljenih že približno 30 odstotkov tovornih vozil, medtem ko so v nekaterih drugih državah ljudje do alkoholnih ključavnic še bolj zadržani.

Volvo Trucks se zavzema za uporabo alkoholnih ključavnic tudi drugod, na primer v avtobusih, v vozilih za prevoz otrok in v vozilih, ki prevažajo nevarne snovi. Alkoholne ključavnice lahko bistveno pripomorejo k varnosti, saj bodisi voznik bodisi upravljavec voznega parka z njihovo pomočjo lahko prepreči vožnjo pod vplivom alkohola.

Iniciativo so podprli predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez, minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, direktor Javne agencije RS za varnost prometa mag. Igor Velov ter številni drugi visoki državni predstavniki.