40 novih 'maric'

Vozni park slovenske policije je z današnjim dnem, 2. decembrom 2022, posodobljen s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili. T. i. marice sta policistom slovesno predala v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Policija
Policija | Foto: Policija

Nove 'marice', ki zamenjujejo deloma iztrošena starejša intervencijska vozila, so specialna kombinirana tovorna vozila znamke Citroen, tipa Jumper, z zmogljivim motorjem s 165 KM. Vozila, ki so modro-rumeno-bele barve, so v svoji osnovi namenjena območnim policijskim postajam (teh je v državi 75), predvsem za neposredno izvajanje osnovnih oblik policijskega dela, kot so patruljiranje, intervencija, poostren nadzor, blokada,... 


Vozila in njihova oprema prilagojena potrebam policijskemu delu na terenu

Vozila prilagojena potrebam lokalnih policistov za delo na terenu. Imajo klimatsko napravo, za varnost voznika in sopotnika skrbijo varnostne blazine.

Vsa vozila so opremljena z navigacijskim sistemom, dodatnim ogrevalnim sistemom (predvsem zaradi prostora za pridržanje) in najnovejšo LED tehnologijo zunanjih intervencijskih luči, ki lahko služijo tudi kot reflektorji za osvetlitev vseh strani vozila. Imajo poseben prostor za hrambo dolgocevnega orožja, več prostora za zaščitno opremo policistov, več osvetlitve v notranjosti, ročno prenosno akumulatorska svetilka, sedeže iz trpežnejših materialov idr.

Namesto klopi v prostoru za pridržanje so z namenom povečanja varnosti pri prevozu pridržanih oseb v novih vozilih nameščeni štirje ergonomični sedeži z oprijemalom.