Ikona kamperskega vozila California praznuje jubilejnih 30 let. Skozi štiri generacij California vozil je bilo prodanih 157.500 vozil. Zgodba vozila California se je začela leta 1988 ko so naredili prvo generacijo kamperskega vozila na osnovi Volkswagnovega Transporterja T3 z dvižno streho, ki se je lahko spremenila v dvometrski šotor in tako omogočila uporabnikom, da so lahko svoje vozilo parkirali kjerkoli.

Prvo generacijo Californie so pokazali poleti na sejmu Caravan Show v Essenu. Prva California je imela na voljo le dve barvi Pastel belo in Marsala rdečo. Arhitekti so notranjosti dodali elegantno belo sivo kombinacijo kuhinjskega dela bivalnika ter v prvem letu prodali 5.000 enot. Takrat je California stala 39.900 nemških mark. Avgusta 1990 je prihod iz generacije Transporterja T3 v T4 s seboj prinesla tehnično revolucijo. Po štirih desetletjih pogona na zadnja kolesa in zadaj nameščenih motorjev so v novo generacijo motor in pogonski sklop premestili na sprednji del in pogon speljali k sprednjim kolesom. Volkswagnova California je bila vse bolj priljubljena, saj so do leta 2003 prodali že 39.000 enot.

Tudi peta generacija T5 je ostala zvesta inovativnemu prostorskemu konceptu izvirnika. Do leta 2015 se je okoli 55.000 voznikov odločilo za model Californie T5, ki je že dolgo postala najuspešnejši camper van svojega razreda. Nadgradnjo uspeha je dosegel tudi prihod California T6 v letu 2015. S svojimi številnimi asistenčnimi sistemi za pomoč voznikom in maksimalno povezljivostjo je odpiral vrata v prihodnost avtodoma. Tudi ta California je postala hit, leta 2017 pa s 15.155, dosegla tudi nov prodajni rekord.

Fotogalerija