Zelena luč za Digitalni potni list

Vabimo vas, da se prijavite na spletni seminar Zelena luč za Digitalni potni list, ki bo potekal 23. 5. 2024, ob 11. uri. Prijave so obvezne preko spletnega obrazca, kotizacije ni.

gs1

Evropska unija je pod okriljem Zelenega dogovora odobrila Uredbo o trajnostnih izdelkih (kratica ESPR), ki bo vstopila v veljavo še v letošnjem letu, v letu 2027 pa bodo zahtevam podvrženi že prvi izdelki. Uredba bo uvedla štiri ključne elemente:

  • Pravila za ekodizajn in merila za učinkovitost izdelkov, ki se bodo pojavili na trgu EU.
  • Digitalni potni list izdelka (DPP) kot ključ za dostop, deljenje in obogatitev podatkov o izdelkih vzdolž celotne vrednostne verige.
  • Cilji za zeleno javno naročanje teh izdelkov.
  • Preprečevanje uničenja neprodanih izdelkov za nekatere izmed njih. Uredba ESPR tudi odpira pot za prenovljeno Uredbo o gradbenih proizvodih (kratica revCPR), ki bo širila uporabo ESPR še na gradbeni sektor. 

Na tem spletnem seminarju, ki bo potekal v angleškem jeziku, bomo podrobno raziskali uredbo ESPR in opisali, katere skupine izdelkov bo zajemala ter na podlagi primerov uporabe in aplikacij predstavili kaj to pomeni v praksi.

Ob začetku seminarja z naslovom Zelena luč za Digitalni potni list, vas bo pozdravila Karmen Balantič, ki je prvi stik članov GS1 Slovenija s tem področjem. Predaval bo g. Dominik Halbeisen, ki bo pojasnil osnovna pravila sprejete uredbe EU, ter kako lahko z globalnimi standardi GS1 podpremo trajnostne zahteve nove Evropske zakonodaje.

  Preberi več:
- EVROPSKI ZELENI DOGOVOR / THE EUROPEAN GREEN DEAL
- UREDBA EU 

Prijave preko spletnega mesta: Zelena luč za Digitalni potni list | GS1 - Globalni jezik poslovanja (gs1si.org) 


Predavatelj

Dominik Halbeisen ima bogato zgodovino na področju upravljanja preskrbovalnih verig in logistike, s poudarkom in specializacijo na sledljivosti. S svojimi več kot 20 leti strokovnih izkušenj pri načrtovanju in izvajanju logistične infrastrukture, oblikovanju verige oskrbe ter uvedbi rešitev za sledljivost ima Dominik temeljno znanje glede kompleksnosti prihajajočega digitalnega potnega lista za izdelke (DPP).

Sledljivost omogoča podjetjem, da spremljajo izdelke in blago med premikanjem po vrednostni verigi ter pridobijo natančne informacije o izvoru vhodov, praksah dobaviteljev in postopkih pretvorbe. To je ključno za zagotavljanje transparentnosti in sledljivosti v dobavni verigi. Če vas zanima več o tem, lahko preberete tudi o učinkih digitalnih transformacij, kot so tehnologija "blockchain" (BCT), družbeni internet stvari (SIoT) in tehnike umetne inteligence (AI) na sledljivost in ustvarjanje transparentnosti v dobavni verigi.