Začetek podaljšanja prvega pomola

Predstavniki podjetij Luka Koper in Kolektor Koling so podpisali pogodbo za izgradnjo podaljška prvega pomola in pripadajočih skladiščnih površin.

luka-koper
luka koper | Foto: Luka Koper

Po pogodbi so dela razdeljena v dve fazi. Prvo fazo, ki zajema izgradnjo operativne obale dolžine 98,5 metra in širine 34,4 metra bo izvajalec zaključil marca prihodnje leto, drugo fazo, torej izgradnjo zalednih skladiščnih površin na južni strani pomola v velikosti 24.830 m2 pa v začetku leta 2022. Izvajalec, Kolektor Koling s partnerjema Grafist in Adriaing, bo z umeščanjem pilotov začel predvidoma septembra.  

Dolžina prvega pomola na južni strani, ki je namenjena pretovoru kontejnerjev, bo po izgradnji podaljška znašala 695 metrov. S tem se bo kapaciteta kontejnerskega terminala povečala na 1,3 milijona TEU (kontejnerskih enot) letno, s predvideno optimizacijo procesov dela na terminalu pa še za dodatnih 200.000 enot. 

Družba je za to naložbo, katere vrednost znaša 45,6 milijona evrov, pridobila tudi evropska sredstva v okviru projekta NAPA4CORE (iz programa Instrument za povezovanje Evrope). S tem pa še ni zaključena širitev kontejnerskega terminala, ki se bo po letu 2022 raztegnil tudi na severno stran prvega pomola.