Začenjajo s prvimi poskusnimi leti z brezpilotnimi letalniki

Pošta Slovenije je izvedla prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom – dronom, ki je v zaključni fazi leta dostavil pošiljko Poštarskemu domu na Vršiču. V ta inovacijski projekt se podaja z namenom iskanja novih poslovnih priložnosti in aktivnega pristopa k oblikovanju predpisov na področju, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji.

pošta-slovenije-brezpilotno-letalo-dron-3

Mnoga podjetja po svetu na ta način že uspešno dostavljajo najrazličnejše pošiljke, medtem ko trenutna evropska zakonodaja žal še ne omogoča letenja izven vidnega polja.

»Z današnjim dnem Pošta Slovenije začenja s prvimi poskusnimi leti z brezpilotnimi letalniki. Tako se pripravlja na čas, ko bo lahko dostavljala nujno potrebne pošiljke tja, kamor jih konvencionalna vozila ne morejo dostaviti tako hitro in učinkovito. Glede na trenutne trende v dostavi nismo več daleč od tega, da bomo tudi v logistiki, namesto poskusnega letenja, lahko dejansko izvajali dostave z droni. Želimo se aktivno vključevati v proces kreiranja predpisov, ki urejajo letenje in upravljanje z brezpilotnimi letalniki v Sloveniji, z jasnim ciljem iskanja novih poslovnih priložnosti«, ob prvem poskusnem letu brezpilotnega letalnika izpostavlja začasni generalni direktor Pošte Slovenije Tomaž Kokot. 

Kot poudarja, tehnologija vse to že dalj časa omogoča, zatika pa se pri regulativah, ki urejajo zračni prostor. Trenutno namreč v evropskem prostoru ni veliko manevrskega prostora za množično izvedbo tovrstnih dostav.  »Potenciali uporabe dronov v dostavi so za najrazličnejše namene. Od dostave laboratorijskih vzorcev iz oddaljenih področij, dostave dobrin iz ladij na kopno, celo do dostave spletnih nakupov končnim kupcem. Tukaj vidimo velik potencial tudi v Pošti Slovenije, in sicer tudi za segment pri dostavi spletnih nakupov, kot storitev z najvišjo dodano vrednostjo.Med glavne prednosti uporabe tovrstnih vozil štejemo zmanjšanje onesnaževanja, optimiziranje logističnih poti, hitro dobavljivost nujnih dobrin, materialov na težko dostopna in oddaljena področja in podobno. Velik potencial predstavlja tudi oskrba in dostava poštnih pošiljk gorskim postojankam in planinskim kočam, v nasprotni smeri pa odvoz odpadkov v dolino. Podobno velja tudi za dostavo zdravil in medicinskih pripomočkov v nujnih primerih, in sicer s ciljem še naprej ostati pomemben in celovit povezovalec slovenskega gospodarstva in prebivalstva.

Kot ob tej priložnosti poudarja svetovalec poslovodstva Pošte Slovenije Marjan Osvald, na področju razvoja dostave z brezpilotnimi letalniki prednjačijo predvsem tehnološko naprednejše države, in sicer  ZDA, Kitajska, Nova Zelandija, Avstralija, Nemčija, Švica ter podjetja kot so Alibaba, Amazon, Google. Kitajska naj bi po napovedih dostavo z droni, ki bodo lahko prenesli eno tono do 1.500 kilometrov daleč, začela že leta 2025. »Tudi v EU imamo ambiciozne načrte, Evropska komisija vidi prihodnost brezpilotnih letalnikov v kmetijstvu, energetiki, nadzoru javnega reda in miru ter v spletni trgovini in mobilnosti nasploh.«»Nadaljnji koraki Pošte Slovenije na tem področju so povezani s sodelovanjem v RRI projektih (razvojno-raziskovalni in inovacijski projekti), demonstracijskih projektih za vzpostavitev okolij, v katerih se avtonomne dostave lahko izvajajo ter vzpostavitvi oziroma pridružitvi konzorciju večjih slovenskih podjetij, ki na področju komercialne uporabe avtonomnih letalnikov in drugih avtonomnih vozil, vidijo priložnosti za kreiranje poslovnih modelov prihodnosti. Ob tem pa so pripravljena s svojimi dosedanjimi izkušnjami vplivati na kreiranje trenutno aktualne zakonodaje,« dodaja direktor inovacij pri Pošti Slovenije Kristijan Perčič. 

Pošta Slovenije je prvi poskusni let z brezpilotnim letalnikom izvedla v sodelovanju s slovenskim podjetjem OneDrone, ki je prvi slovenski operater brezpilotnih zrakoplovov najvišje kategorije in  omogoča izvajanje letalskih operacij v najzahtevnejših pogojih ter z zagonskim podjetjem ElevonX, ki  je proizvajalec brezpilotnih letal (UAV) oziroma celotnih sistemov. Zagonsko podjetje  je razvilo  modularni brezpilotni sistem ElevonX SkyEye in ga pripeljalo do serijske proizvodnje. 

Fotogalerija