Začenja veljati prepoved prehitevanja od Šentilja do Kopra

S 15.1.2020 pričenja na avtocesti od Šentilja do Kopra težkim tovornim vozilom v dnevnem času veljati prepoved prehitevanja. Prehitevanje bo težkim tovornim vozilom dovoljeno le na odsekih, kjer so trije vozni pasovi.

avtocesta-1

Na Ministrstrvu za infrastrukturo so se v sodelovanju z Darsom odločili, da z začetkom letošnjega leta na avtocesti A1 (od Šentilja do Kopra) tovornim vozilom, ki so težja od 7,5 tone, v dnevnem času prepovedo prehitevanje. S tem naj bi zagotovili boljšo pretočnost in večjo varnost. Več podrobnosti še ni znanih, je pa bila pobuda za prepoved prehitevanje tovornjakov dana že v preteklosti.

V Darsu sicer pojasnjujejo, da na avtocesti A1, ki je najbolj obremenjena s tovornim prometom, že zdaj na nekaterih odsekih velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah.

Odseki, kjer je že zdaj v času prometnih konic prepovedano prehitevanje, so označeni s prometno signalizacijo, nadzor nad kršitvami pa izvaja policija. Globa za kršitelje znaša 300 evrov.