Vse večja povezljivost

Mreža poletov z ljubljanskega letališča je v poletnem voznem redu 2023 okrepljena – 18 prevoznikov ponuja povezave na 22 destinacij, v vrhuncu sezone bo na voljo več kot 130 letov na teden.

Letališče Jože Pučnika Ljubljana
Letališče Jože Pučnika Ljubljana | Foto: Fraport

Povezljivost izboljšujejo pogostejši leti do pomembnih vozlišč, ponudba destinacij je obogatena z vrnjenimi povezavami. Prevoznik Aegean Airlines junija vzpostavlja lete v Atene, Wizz Air bo septembra predstavil novo povezavo v Skopje. V obdobju od januarja do aprila je bila zabeležena 51-odstotna rast potnikov. Ob povečanem povpraševanju nekatere povezave že dosegajo ravni prepeljanih potnikov v letu 2019.

Ponudba letov z ljubljanskega letališča je od nedavnega dopolnjena z vrnjeno sezonsko povezavo v Tel Aviv, ki jo do petkrat tedensko zagotavljajo prevozniki Israir Airlines, El Al in Sundor. Od aprila so ponovno na voljo leti nizkostroškovnika Transavia France na pariški Orly in Finnaira v Helsinke. Prevoznik Air Montenegro bo v juniju vrnil sezonske lete v Tivat. V poletnem voznem redu se bosta zvrstili še dve novosti. Aegean Airlines 6. junija vzpostavlja redne lete v Atene, ki bodo na voljo dvakrat na teden, in sicer ob torkih in petkih. Nizkostrošovnik Wizz Air je napovedal, da bo vzpostavil povezavo v Skopje. V Makedonijo bo letel od 27. septembra naprej, trikrat na teden, vsak torek, četrtek in soboto. Novi leti bodo dobrodošla dopolnitev letalskih povezav z ljubljanskega letališča na Balkan, za vse segmente potnikov – turistične, poslovne in etnični promet.

Letališče Jože Pučnika Ljubljana

S pogostejšimi leti na pomembna vozlišča se izboljšujejo možnosti letenja na vse konce sveta. Lufthansa je okrepila letenje v Frankfurt, kamor so leti na voljo trikrat na dan, tudi v zgodnjih jutranjih urah. Pogostejši leti so v poletnem voznem redu na voljo še v Istanbul, Pariz, Varšavo in Bruselj.

Od januarja do aprila 51-odstotna rast potnikov

V aprilu je prek Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana potovalo več kot 95.000 potnikov, dobrih 36 odstotkov več kot lani v tem mesecu. V obdobju od januarja do aprila 2023 je bila zabeležena 51-odstotna rast števila potnikov glede na primerljivo obdobje lani. Pričakovati je nadaljevanje rasti prometa, v maju bo število potnikov po ocenah preseglo 100.000.

Nekatere povezave že okrevale na ravni potnikov iz 2019

Čeprav skupno promet glede na predkoronsko obdobje še zaostaja, je na nekaterih povezavah število potnikov že preseglo tisto iz leta 2019, in sicer na letih v Istanbul, Pariz, Beograd in Varšavo. Pričakovati je, da bo ob vse pogostejših letih na raven iz 2019 kmalu popolnoma okrevalo tudi število potnikov v Bruselj, Zürich in Frankfurt.