Vrata odprl Logistični center Zalog

Na stičišču regionalnih in mednarodnih oskrbovalnih poti v ljubljanskem Zalogu je v sredsvoja vrata odprl tehnološko sodoben in energetsko učinkovit Logistični center Zalog, ki ga je družba BTC prevzela v upravljanje s strani lastnika objekta podjetja Kobal Nepremičnine.

Logistični center Zalog
Logistični center Zalog

S tem družba BTC dodatno utrjuje položaj enega izmed vodilnih ponudnikov logističnih storitev na področju izdelkov vsakdanje rabe v Sloveniji ter razširja svoje poslovanje tudi na ostala področja logističnega delovanja z višjo stopnjo avtomatizacije in robotizacije. Investicija v gradnjo in opremo sodobnega Logističnega centra Zalog znaša 36 milijonov evrov.

Logistični center Zalog

Celovite logistične storitve

Nov Logistični center Zalog je primarno namenjen skladiščenju in manipulaciji izdelkov vsakdanje rabe (FMCG) z možnostjo prilagoditve kapacitet za ostalo blago. Na skladiščni površini v velikosti 40.000 m2 ter višini objekta 12 metrov združuje več kot 50.000 paletnih mest ter 42 vhodno-izhodnih ramp. Poleg tega sta prevzem in skladiščenje blaga možna pri različnih temperaturnih režimih. V družbi BTC poslovnim partnerjem na novi lokaciji nudijo široko ponudbo visokokakovostnih logističnih storitev, med njimi so komisioniranje, odprema blaga za dostavo, administracija naročil, upravljanje vračljive embalaže, načrtovanje optimalnih transportnih poti in številne druge. V Logističnem centru Zalog bo logistične storitve opravljalo kar 180 zaposlenih.

Logistični center Zalog

Energetsko učinkovit objekt

Logistični center Zalog odlikujejo številne rešitve za energetsko učinkovitost. Med drugim objekt uporablja sistem pametne LED razsvetljave z regulacijo posamezne svetilke in monitoringom porabe energije, nad pisarniškim delom pa ima eno večjih zelenih streh v Sloveniji. Ta meri kar 4.500 m² in zagotavlja dodatno zaščito pred vremenskimi vplivi. Poleg tega se stavba ponaša z eno večjih fotovoltaičnih elektrarn na strehi industrijskega objekta v Sloveniji, veliko kar 6.000 m² in z močjo 800 kW, v prihodnosti z možnostjo širitve na kar 35.000 m2, z močjo 4,8 MW. Za ogrevanje se uporablja toplotna črpalka voda-voda. Logistični center daje prednost učinkovitim prevoznim praksam, s čimer stremi k zmanjšanju emisij in porabe goriva, kar vključuje optimizacijo dostavnih poti. Za učinkovito upravljanje zalog in manipulacij z blagom v Logističnem centru Zalog uporabljajo številne tehnološke rešitve, med njimi so napredni informacijski sistem za upravljanje skladišč WMS SymphonyGold, kjer izdaja in natovor blaga lahko potekata s strani voznikov brez nadzora zaposlenih v skladišču, tudi v nočnem času. V uporabi je regalna konstrukcija z ozkimi transportnimi potmi (angl. Very Narrow Aisle Racking - VNA), v kateri delujejo polavtomatski sistemski viličarji na podlagi induktivne zanke in vgrajenih RFID transporderjev. Slednji sistem omogoča samodejno odlaganje in prevzem tovora z določenih skladiščnih lokacij na podlagi naročil pridobljenih preko elektronskih izmenjav podatkov s poslovnimi partnerji. Skladišče je opremljeno z naprednim video-nadzornim sistemom. Za potrebe čiščenja pa je v uporabi avtomatski čistilni stroj. Logistični objekt odlikuje tudi enostavno dostopna lokacija v neposredni bližini ljubljanskega avtocestnega obroča, torej na stičišču oskrbovalnih poti ter mednarodnih tranzitnih logističnih verig (srednje in vzhodne Evrope ter Adriatic regije). Strateško lokacijo dopolnjuje neposredna bližina letališč (Ljubljana, Zagreb, Benetke) in pristanišč (Koper, Trst, Reka).

Logistični center Zalog

Dušan Kobal, direktor podjetja Kobal Nepremičnine je na slavnostnem odprtju povedal: »Skupina Kobal z velikim ponosom danes uradno odpira svoj najnovejši in najsodobnejši logistični center v Ljubljani, ki postavlja nove standarde v logistiki. Ta izjemen, sodoben in popolnoma samooskrben objekt je eden največjih tovrstnih objektov v Sloveniji zgrajen izključno s slovenskim kapitalom. Objekt je umeščen ob industrijski coni Ljubljana Zalog, kar ni naključje saj se nahaja na stičišču koridorja 5 in 10, ki sta eni glavnih evropskih prometnih poti. Pohvala gre zvestim sodelavcem in izvajalcem, ki so v dogovorjenih rokih opravili pogodbena dela. Objekt je skoraj v celoti načrtovan in izveden s pomočjo slovenskih dobaviteljev, s slovenskim znanjem in po visokih mednarodnih standardih, ki bodo zadovoljili še tako zahtevne naročnike.« 

Logistični center Zalog

Robi Košir, direktor BTC Logističnega centra je na dogodku povedal: »V družbi BTC z navdušenjem prevzemamo v upravljanje nov Logistični center Zalog, v katerem smo izvedli investicijo v celotno notranjo tehnološko in informacijsko opremo. Ponosni smo, da objekt vključuje številne tehnološko sodobne in energetsko učinkovite rešitve, s katerimi bomo z našo izkušeno ekipo strokovno usposobljenih logistov skrbeli za zadovoljstvo naših partnerjev. Nov logistični objekt je namreč osnova za nadaljnjo optimizacijo poslovanja doslej decentraliziranih skladišč, s katero bomo v kombinaciji z uporabo novih tehnologij zagotovili optimalen logistični proces ter boljšo produktivnost in kvaliteto storitev za naše partnerje. V novem centru bodo kapacitete delno zapolnili naši obstoječi poslovni partnerji, med njimi so Petrol, Podravka, Barilla, Kotanyi in drugi, nekaj pa je namenjenih novim partnerjem.«

Logistični center Zalog

Fotogalerija