Volvo Group beleži sedemkrat višji dobiček

Švedska skupina Volvo Group, ki je za nemškim Daimlerjem drugi največji proizvajalec tovornih vozil na svetu, je lani ustvarila 33,3 milijarde evrov prihodkov od prodaje.

'Kljuka' tudi za FH modele

To je za 10 odstotkov več kot predlani, čisti dobiček pa so povečali za skoraj sedemkrat in sicer na 1,6 milijarde evrov.

Pri Volvu, ki poleg tovornih vozil in avtobusov proizvajajo tudi gradbeno opremo ter motorje za plovila in industrijo se je dobiček uspel povečati zaradi znižanja stroškov in tudi ugodnih tečajnih razlik. Nekaj pa je k emu uspehu prinesla tudi prodaje delnic.

Pri Volvu se lahko tako pohvalijo z dvoodstotno rastjo prodaje gospodarskih vozil, predvsem zaradi povečanega povpraševanje v Evropi, medtem, ko je povpraševanje v Severni Ameriki upadlo. Se pa pri Volvu, kot pri večini ostalih podjetji, ki prodajajo gradbeno mehanizacijo, še vedno ukvarjajo z upadlo prodajo gradbene opreme.

Volvo Group je ob koncu triletnega programa prestrukturiranja, ki je znižal stroške za približno milijardo evrov. Lani so ukinili 5000 delovnih mest, tako da trenutno zaposlujejo 99.500 ljudi.