VIDEO: Takšne Scanije zagotovo še niste videli!

Modelarski zanesenjak, Hugo Markes, se je potem, ko se mu je helikopter na daljinsko upravljanje zrušil odločil, da namesto tega začne z gradnjo modelnih tovornjakov. Naredil je pomanjšano različico tovornjaka Scania R 500 Topline.

Scania R 500 Topline v pomanjšani izvedbi

Hugo Markes svojo strast do Scania tovornjakov goji že od otroštva dalje. Modele tovornjakov je začel zbirati kot najstnik in sanjal, da nekega dne potuje po svetu v resničnem tovornjaku. Z leti je Markes odkril še eno strast: razvoj in konstruiranje modelnih helikopterjev. Danes vodi modelarsko prodajalno v bližini Züricha v Švici.

Za izdelavo modelnega tovornjaka je Markes našel primernega partnerja v Hermannu Auerju, profesionalnemu izdelovalcu modelov, ki živi na Južnem Tirolskem. Auer je nato začel risati načrt za Scania R 500 Topline vlačilec in iskal primerne materiale za izdelavo model. »Vedeli smo, da ne bo vse enostavno dobiti,« pravi Auer. »Tudi pnevmatike so bile težava. Našli smo jih na Kitajskem.«

Model velikosti tovornjaka je 1:2,3. Ta je bila določena na podlagi nameščenih pnevmatik. Rezultat je model, ki je dolg več kot sedem metrov in širok 1 meter, s težo nad 800 kg: tovornjak ima tudi dovolj moči za vlečenje majhnega avtomobila.

V retrospektivi se par strinja, da je bil projekt "nor". Sestavne dele je bilo treba oblikovati s 3-D rezkarjem, kabina je izdelana iz ogljikovih vlaken. Sklopka, zapirala, tečaji in rezervoar vse je bilo narejeno izredno natančno. Kadar ni bilo na voljo izvirnih podatkov, so bile informacije raziskane na internetu. Za načrtovanje in izdelavo je bila uporabljena zmogljiva programska oprema. Za izdelavo so porabili približno 4.000 delovnih ur in za 50.000 EUR materialov.

Vozilo se upravlja z daljinskim upravljalnikom. Manjši ljudje bi teoretično lahko sedeli v voznikovi kabini, vendar model ni bil izdelan za to.

Ko je bil model končan, se je postavilo vprašanje: kaj naslednje? »V prihodnosti se bom držal helikopterjev,« pravi Markes.

Markes zdaj poskuša prodati edinstveni model Scania R 500. Če bi bila njegova vrednost izračunana glede na dejansko porabljeni čas in materialne stroške, bi bila cena neprecenljiva. Cilj je dobiti 65.000 EUR.