Van Hool s finančnimi težavami

Belgijski Van Hool, proizvajalec avtobusov in prikolic, je razkril osnutek sanacijskega načrta podjetja, ki vključuje množična odpuščanja in selitev proizvodnje avtobusov iz Belgije v Makedonijo.

Van Hool T-range
Van Hool T-range | Foto: Boštjan Paušer

Načrt za oživitev podjetja Van Hool je pravzaprav odgovor na zahtevno finančno situacijo, ki so jo povzročili vpliv korona virusa, visoki stroški energije, visoka inflacija in globalne težave z dobavo komponent. Predstavljeni sanacijski načrt belgijskega proizvajalca predvideva temeljito prestrukturiranje v Koningshooiktu, tako naj bi v obdobju od 2024 do 2027 podjetje zapustilo okoli 1.100 zaposlenih.

Letos je predvidenp zmanjšanje števila zaposlenih za približno 830 oseb (odpovedi, upokojitve, naravni odhodi), v letih 2025 in 2026 pa naj bi zmanjšanje znašalo dobrih 50 oseb letno. To bi omogočilo izpolnitev ciljev sanacijskega načrta za to obdobje. V letu 2027 naj bi podjetje prek odpuščanj in upokojevanj zapustilo še približno 220 zaposlenih.

Po predstavljenem osnutku sanacijskega načrta naj bi proizvodnja avtobusov potekala predvsem v tovarni Van Hool v Skopju v severni Makedoniji. V Koningshooiktu se bo oddelek Industrial Vehicles osredotočil na prikolice, oddelek Bus&Coach pa bi v tam ohranil svoj razvojni center, izdelavo prototipov in poprodajo.