V ponedeljek se začenja poostren nadzor nad vozniki

V ponedeljek, 7. decembra 2020 se prične tretji del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa, ki je v tokratni akciji k sodelovanju povabila tiste, ki so prvi posredovalci na kraju prometne nesreče in neposredno po njej: reševalce, zdravnike, policiste in gasilce.

Obetajo se nam alkoholne ključavnice
Vožnja pod vplivom alkohola je še vedno eden izmed poglavitnih vzrokov za prometne nesreče.

Preventivne aktivnosti se z namenom prispevati k obvladovanju epidemije izvajajo na platformah družbenih omrežij. Zdravniki in reševalci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Zdravstvenega doma Maribor – Centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Policija in Zavod Reševalni pas, v kratkih osebnih sporočilih slovensko javnost pozivajo k ničelni toleranci do alkohola v prometu.

Zloraba alkohola je v prometu botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. V 1.256 nesrečah, povzročenih od začetka leta do 26. novembra pod vplivom alkohola, je umrlo 26 oseb, 113 je bilo hudo in 439 lažje telesno poškodovanih. To žal znova dokazuje, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu in je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč. Agencija s partnerji zato javnost poziva k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Slovenija piha 0,0

Od 7. do 31. decembra 2020 bo policija na območju Slovenije izvajala poostrene nadzore psihofizičnega stanja voznikov. Policisti bodo preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, poleg tega pa bodo izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. V okviru akcije, ki bo izvedena skupaj z Ministrstvom za zdravje, bodo voznikom, ki bodo napihali 0,0, izročili vstopnico za tradicionalni koncert Slovenija piha 0,0. V prvih enajstih mesecih letošnjega leta je Policija ugotovila 11.277 kršitev s področja alkohola, v enakem obdobju lani pa 12.358. Odrejenih je bilo 315.784 alkotestov (384.136 lani), od katerih je bilo 10.934 pozitivnih (11.914 lani), 311 pa je bilo odklonjenih (306 lani). Odrejenih je bilo 1.520 strokovnih pregledov za droge (1.501 lani), od katerih je bilo 235 pozitivnih (265 lani), 929 oseb pa je strokovni pregled odklonilo (871 lani). Agencija za varnost prometa je maja Policiji donirala 1.000 hitrih testov za droge, z namenom, da se področje nadzora nad vožnjo pod vplivom droge še okrepi.

Alkoholizirani povzročitelji letos povzročili nekoliko manj nesreč, a ob dejstvu, da je bilo prometa manj

Agencija za varnost prometa in partnerji v tokratni akciji še opozarjajo: »Vsakdo je odgovoren za svoja dejanja in odnos do drugih. Tudi v prometu, kjer egoizem in objestnost nimata kaj iskati. Pozivov za odgovorno vožnjo ni nikdar preveč. Bodite odgovorni, vozite trezni!«