Uradno odprli tovarno električnih tovornjakov

Micky Adriaansens, nizozemski minister za gospodarstvo in podnebje, je danes uradno odprl DAF-ov popolnoma nov obrat za sestavljanje baterijskih električnih tovornjakov. Nov obrat je bil odprt na DAF-ovi glavni proizvodni lokaciji v Eindhovnu na Nizozemskem in bo ključnega pomena pri nadaljnjem razvoju podjetja pri zagotavljanju trajnostnih transportnih rešitev.

DAF tovarna Eindhoven
DAF tovarna Eindhoven | Foto: DAF

Nova tovarna za montažo električnih tovornjakov DAF pokriva površino 5.000 m2 in vključuje dve podmontažni liniji za pripravo baterijskih paketov ter električnih pogonskih modulov, ki ga sestavljajo sprednji akumulatorski sklop, visokonapetostni razdelilnik in elektrificirani pomožni elementi. Te ključne komponente, kot tudi elektromotor z integriranim menjalnikom, so nameščeni na vozilo na skoraj 150 metrov dolgem tekočem traku.

DAF tovarna Eindhoven

Najnovejša generacija baterijsko-električnih tovornjakov

DAF je zgradil svojo tovarno za sestavljanje električnih tovornjakov za proizvodnjo najnovejše generacije baterijskih električnih tovornjakov XD in XF Electric, ki sta na voljo v različnih konfiguracijah. Te poganjajo elektromotorji PACCAR in so opremljeni z baterijskimi paketi od 2 do 5 paketov (210 do 525 kWh). Modularni pristop omogoča, da so tovornjaki natančno prilagojeni zahtevam in potrebam strank. Možni so dosegi do 500 kilometrov, kar pomeni, da je s skrbnim načrtovanjem poti in polnjenjem dosegljivih tisoč kilometrov. S hitrim polnjenjem moči do 350 kilovatov je mogoče baterijske pakete napolniti do 80 odstotkov njihove zmogljivosti v samo 45 minutah.

DAF pričakuje, da se bo proizvodnja v bližnji prihodnosti povečala na tisoče vozil letno, v skladu z naraščajočim povpraševanjem po popolnoma električnih tovornjakih.