Unimog za zahtevno reševanje

Mercedes-Benz Special Trucks na letošnjem sejmu RETTmobil predstavlja gasilsko vozilo Unimog. S številnimi terenskimi funkcijami je vozilo zasnovano za delovanje na posebno zahtevnih terenih.

Unimog
Unimog | Foto: Daimler Truck

RETTmobil, vsakoletni sejem inovativnih rešitev na področju gasilske in reševalne tehnike, bo potekal od 15. do 17. maja v Fuldi.

Unimog

Terensko vozilo Unimog U 5023 ponuja vrsto tehničnih lastnosti, ki ga optimizirajo za delovanje na razgibanem terenu in zlasti za gašenje gozdnih požarov. Z visoko oddaljenostjo od tal, ki znaša 50 centimetrov, lahko Unimog prevozi številne ovire tudi na ekstremnih terenih in se zaradi velikih vstopnih kotov vzpenja po strmih pobočjih. Kombinacija posebnih terenskih pnevmatik in vgrajenega sistema za uravnavanje tlaka v pnevmatikah, ki omogoča hitro prilagajanje tlaka med vožnjo, zagotavlja oprijem na različnih površinah. Sposobnost brodenja do 1,2 metra kot dodatna oprema omogoča posadki, da se na primer pelje skozi reke ali uporablja svoje vozilo na poplavljenih območjih. Unimog je opremljen tudi s toplotno zaščito, kar povečuje varnost reševalnih ekip in zanesljivost vozila v okoljih z visoko temperaturo.

Unimog

Unimog U 5023 je opremljen z Rosenbauerjevo nadgradnjo, ki izpolnjuje zahteve za TLF 3000 v skladu z gasilskim standardom DIN-14530-22. Rezervoar ima prostornino 3.000 litrov, gasilno sredstvo pa se izpušča s pomočjo centrifugalne črpalke FPN 10-2000 v skladu s standardom DIN EN 1028. Na zahtevo stranke je mogoče dodati tudi večje zmogljivosti črpalke. Dva prostora za opremo na vsaki strani in prostor za opremo v zadnjem delu vozila zagotavljajo potreben prostor za shranjevanje. Zložljive, nedrseče stopnice olajšajo dostop do prostorov za opremo, osvetlitev stopnic pa dodatno poveča varnost reševalnih ekip ponoči. Za delovanje v temi je v vozilu na voljo razsvetljava s približno 5.000 lumni svetilnosti na meter, dodati pa je mogoče tudi drugo opremo, kot je svetlobni stolp.

Unimog

Varjeni aluminijasti okvir nadgradnje Rosenbauer zagotavlja visoko stabilnost in nizko težo, medtem ko najboljša možna porazdelitev teže med sprednjo in zadnjo osjo ter nizko težišče optimizirata vozne lastnosti vozila. 


Fotogalerija