Učinkovitost dizelskih tovornjakov povečali na 50 odstotkov

Bosch in kitajski proizvajalec motorjev Weichai Power sta naredila velik korak na področju tehnologije motorjev. Oba partnerja sta uspešno povečala učinkovitost Weichaijevih dizelskih motorjev težkih gospodarskih vozil na do 50 odstotkov in tako postavila nov svetovni mejnik.

pspicturetruck20180924imgw760-cut
Bosch zagotavlja svoj modularni sistem s skupnim vodom za 12,9-litrske dizelske motorje s šestimi valji.

Trenutna toplotna učinkovitost za motorje tovornjakov je v povprečju okoli 46 odstotkov. »S povečanjem učinkovitosti za štiri odstotne točke smo skupaj dosegli nov mejnik. Čeprav je dizelski motor star okoli 130 let, se razvoj nadaljuje,« je povedal dr. Volkmar Denner, predsednik upravnega odbora družbe Robert Bosch GmbH. Poleg svojega sistema s skupnim vodom z vbrizgalnim tlakom 2.500 bar je Bosch prav tako prispeval strokovno znanje pri sistemih za vbrizg goriva. Še posebej pri gospodarskih vozilih in pri dolgem prevozu težkega tovora so dizelski motorji boljša izbira v bližnji prihodnosti. Zaradi tega družbi Bosch in Weichai stalno izpopolnjujeta to tehnologijo in pri tem upoštevata varovanje podnebja in okolja. 

Boschev sistem s skupnim vodom je v srcu dizelskega motorja

Bosch in Weichai sta septembra 2018 začela skupni razvojni projekt. »Bosch je ponudil veliko podporo pri preboju in izjemnem uspehu 50-odstotne učinkovitosti pri Weichaijevih gospodarskih vozilih na dizelski pogon. Zelo smo zadovoljni, da lahko nadaljujemo zelo uspešno partnerstvo z družbo Bosch,« je povedal Tan Xuguang, predsednik Skupine Weichai. Bosch zagotavlja svoj modularni sistem s skupnim vodom za 12,9-litrske dizelske motorje s šestimi valji. Ker zagotavlja učinkovit dovod goriva in vbrizganje, je kritični element pri zagotavljanju skladnosti motorja z emisijskim standardom China VI. Boschev sistem se lahko uporabi pri tlakih od 1.800 do 2.500 bar in se nastavi za do osem valjev velike motorje. Visok pretok vbrizgalnika omogoča optimizacijo strategije izgorevanja in doseganje visoke učinkovitosti motorja. Glede na zahteve, ki jim je podvržen, lahko sistem zdrži do 1,6 milijona kilometrov. Sistem s skupnim vodom je prav tako narejen za delovanje z električnim pogonom.

Oblikovanje čistejših, varnejših in pametnejših tovornjakov

Bosch in Weichai, največji proizvajalec motorjev za gospodarska vozila na Kitajskem, uživata v večletnem partnerstvu. Njuno strateško zavezništvo se je začelo leta 2003. V teh 17 letih sta obe družbi združili svoje moči in znanje pri številnih podvigih, med drugim dobavi zmogljivih, energetsko učinkovitih in do okolja prijaznih dizelskih motorjev na kitajski trg. Bosch in Weichai prav tako sodelujeta na številnih drugih področjih, med drugim pri sistemih mobilnih gorivnih celic in sistemih za pomoč voznikom. Združuje ju skupni cilj: Narediti gospodarska vozila bolj čista, varna in pametna. Tesno partnerstvo družbe Bosch in Weichai pa presega tehnologijo vozil – npr. do industrije 4.0 in tudi povezljivosti in digitalizacije tovarn. 

Bosch je prvak na področju elektromobilnosti in učinkovitih motorjev na zgorevanje

Cilj družbe Bosch je poskrbeti za čim bolj do virov prijazen prevoz ter na številne načine zasledovati vizijo CO2 nevtralne mobilnosti s skoraj nič emisijami. Pri svojem pristopu k tehnologiji prenosa moči prihodnosti je dobavitelj tehnologije in storitev brez predsodkov. Na eni strani družba Bosch želi postati vodilna na trgu elektromobilnosti vozil na akumulatorje in gorivne celice. Električna vozila so podnebno nevtralna, če njihova moč in vodik prihajata iz obnovljivih virov energije. Na eni strani družba Bosch razvija tehnologijo za učinkovite motorje na zgorevanje, da bi se spopadala z globalnim segrevanjem in kar najbolje varovala okolje. Če jih poganja RSF, so motorji na bencin in dizel lahko prav tako podnebno nevtralni na cesti. Bosch pričakuje, da bo do leta 2030 približno ena tretjina na novo registriranih vozil na svetu popolnoma električnih. Dve tretjini bodo še vedno poganjali motorji z notranjim zgorevanjem, veliko bo hibridov.

Fotogalerija