Tudi Volvo sodeluje

Tudi pri skupini Volvu so se odločili za sodelovanje v European Truck Platooning izzivu. Na pobudo nizozemskega predsedovanja EU, bodo trije Volvo tovornjaki brezžično komunicirali in po Evropi natančno vozili v koloni.

Tudi Volvo sodeluje

Po metodi, bolje znani kot 'platooning', bodo tovornjaki potovali po Evropi in svojo pot zaključili v Rotterdamu. Cilj akcije je natančneje predstaviti omenjeno idejo o povezljivosti tovornih vozil med seboj. Če tovornjaki vozijo bolj skupaj se zmanjša poraba goriva, in bolj vozijo skupaj večji potencial za varčevanje z energijo imajo.

Z uporabo brezžične tehnologije lahko vozijo med seboj oddaljeni z 'razdaljo' ene sekunde. Zaradi medsebojne povezljivosti pa tovornjaki sami uravnavajo hitrost individualnega vozila in tudi zaviranje. »To pomeni, da se reakcijski čas zaviranja zmanjša na nič, s čimer se izboljša prometna varnost in minimalizira nastajanje zastojev zaradi pospeševanja in zaviranja,« je dejal Anders Kellström, projektni vodja pri Volvu za Truck Platooning Challenge.