Švica spreminja prometne predpise. Katere so novosti?

V Švici bodo v veljavo stopile spremembe prometnih predpisov. Med drugim bo tako obvezno oblikovanje reševalnega pasu in spoštovanje načela zadrge pri vključevanju vozil v promet. Neupoštevanje bo sankcionirano s finančnimi globami.

img1499969499-1470692087305
| Foto: Švica spreminja prometne predpise. Katere so novosti?

V skladu z novimi predpisi, ki jih je ob koncu meseca maja sprejel švicarski Zvezni svet, bo s 1. januarjem prihodnje leto začel veljati predpis nujnega oblikovanja reševalni pasov v primeru prometnih zastojev in spoštovanje načela zadrge pri vključevanju vozil v promet, sporoča švicarski Zvezni urad za cestni promet (ASTRA).

Tako bodo morali, tako kot v Nemčiji, uporabniki v cestnem prometu pustiti dovolj prostora za intervencijska vozila (ne da bi zasedli reševalni pas) med levim in desnim voznim pasom na dvopasovnih cestah ter med levim in dvema desnima pasovoma na tripasovnih cestah. V primeru neupoštevanja tega sledi globa v višini 100 švicarskih frankov (približno 93 evrov).

Od začetka prihodnjega leta bo obvezna tudi upoštevanje načela zadrge, pri vključevanju vozil v promet. Vozniki bodo morali uporabiti oba vozna pasova do vključno točke končanja vključevalnega pasova in se na tej točki združiti z voznim pasom. V primeru neupoštevanja tega pravila sledi globa v višini 100 švicarskih frankov (približno 93 evrov).

Poleg tega bodo lahko kolesarji in motoristi od začetka prihodnjega leta ob rdeči luči zavili desno in sicer pod pogojem, da to ustrezno signalizirajo. Spremembe predvidevajo tudi uvedbo novega znaka "električna polnilna postaja" za parkirna mesta, opremljena s polnilno postajo za električna vozila.