Slovenske transportno-logistične rešitve predstavljene v Indiji

Pravkar se je iz Indije vrnila 17-članska delegacija slovenskih podjetij, ki je izbranim indijskim podjetjem, ki svoje blago pošiljajo kupcem v Evropi ali blago za potrebe indijskega trga uvažajo iz Evrope, celovito predstavila slovenske transportno-logistične rešitve. Obisk je bil ena od številnih aktivnosti sistematične promocije Slovenije kot logistične platforme za Srednjo in Jugo-vzhodno Evropo na azijskih trgih.

Obisk Indija
Obisk Indija | Foto: SPIRIT Slovenija

Delegacija je med 19. in 25. novembrom 2023 obiskala indijsko poslovno-finančno prestolnico Mumbaj, kjer med drugim deluje največje indijsko kontejnersko pristanišče ter največje industrijsko-trgovsko središče južne Indije, Čenaj, ki mu pravijo tudi azijski Detroit. V času obiska sta v obeh mestih potekala poslovna foruma z individualnimi poslovnimi srečanji, ki se ju je skupaj udeležilo več kot 80 indijskih podjetij, delegacija pa je obiskala tudi nekaj večjih transportno-logističnih podjetij v obeh mestih (Vedanta, KEC, COSCO SHIPPING, Polyhose in Breaks India).

Slovenski predstavniki so se srečali z indijskimi ladjarji, špediterji, logističnimi operaterji, podjetji pristaniških skupnosti, industrijskimi podjetji, izvozniki, uvozniki, trgovci, zainteresiranimi za predstavitev in implementacijo učinkovitih transportno logističnih storitev do zalednih trgov Slovenije in samega slovenskega trga.

Obisk Indija

Indijski trg postaja vse bolj poslovno perspektiven tudi za slovensko logistiko, saj beleži nenehno in stabilno rast industrijske proizvodnje, krepi se zasebna potrošnja na račun rastočega srednjega razreda, kar poganja zdravo gospodarsko rast indijskega gospodarstva in potrebe po učinkovitih, kakovostnih, specializiranih sodobnih rešitvah za distribucijo blaga kupcem v Indiji.

Slovenski udeleženci so bili z obiskom v Indiji zelo zadovoljni, napovedi nekaterih pa kažejo tudi na morebitne konkretne posle in dolgoročno sodelovanje. Prav vsi pa so izrazili interes za sodelovanje na podobnih dogodkih v prihodnje, kar kaže na to, da so podjetja tovrstne poslovne dogodke prepoznala kot odlično priložnost za širjenje oziroma utrjevanje svojega poslovanja na tujih trgih ter pozicioniranje Slovenije kot najhitrejše in cenovno najbolj konkurenčne vstopne točke za blago z Bližnjega in Daljnega vzhoda v Evropo.

Indijsko gospodarstvo sicer velja za 5. največje na svetu. Blagovna menjava med Slovenijo in Indijo je v letu 2022 dosegla 677 mio EUR, s čimer se je Indija lani uvrstila na 24. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi.