S traktorjem dirkal 130.165 km/h!

Novi svetovni rekord je padel. In sicer v kategoriji traktorjev. Podjetji Nokian Tyres in proizvajalec traktorjev Valtra, sta tokrat združili severnjaške izkušnje in uspelo jim je postaviti nov hitrostni rekord v finskem Laplandu.

Nokian Tyres in Valtra postavila nov svetovni rekord

Večkratni svetovni reli prvak, Juha Kankkunen, je ohranil trezno glavo in traktor na ledeni cesti pognal do zavidljivih 130,165 kilometrov na uro. Rekord jim je uspelo postaviti zahvaljujoč uporabi prvih traktorskih zimskih pnevmatik na svetu, Nokian Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D in 540/80R38 167D), in seveda zmogljivemu traktorju Valtra T234.

»V preteklosti sem postavil že kar nekaj rekordov z osebnimi vozili. Tokrat pa je prvič, da sem uspel rekord postaviti s traktorjem. In uspelo mi je že v prvem poskusu. Traktor z zimskimi pnevmatikami se je odlično obnašal in kljub spremenljivemu vremenu smo uspeli doseči to, kar smo si zadali,« je dejal Kankkunen. Rekord so postavili na 2.300 metrov dolgem rezervnem letališču mesta Vuojärvi, na 50 metrskem odseku pa so izmerili hitrost. 7,7 tonski traktor je poskus pričel z letečim startom, pnevmatike pa je podjetje prvič predstavilo leta 2014. Te odlikujeta edinstven dezen in posebna zimska zmes gume, ki s tem zagotavljata maksimalen oprijem in vodljivost. 

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=h92j_xKy_Uc