S pomočjo 5G in 4L do avtonomije pristanišč

S ciljem izgradnje pametnega in zelenega pristanišča je Tianjin Port Group (TPG), v sodelovanju s Huaweiem in drugimi partnerji, zgradil pametni terminal na pristaniški ploščadi kitajskega pristanišča Tianjin. Tam lahko danes obiskovalci spremljajo samodejno delovanje kontejnerskih žerjavov in samostojno vožnjo električnih kontejnerskih tvornjakov, ki za upravljanje ne potrebujejo posadke.

Huawei
Pametni terminal na pristaniški ploščadi kitajskega pristanišča Tianjin

Pristanišče Tianjin je eno tehnološko najnaprednejših kitajskih pristanišč. Do konca leta 2021 je pretovor pristanišča dosegel 435 milijonov ton in se tako uvrstil na deveto mesto na svetu, medtem ko se pretovor kontejnerjev s presežkom 18,35 milijona TEU uvršča na osmo mesto na svetu.  

Osnovo za izgradnjo inteligentnih in nizkoogljičnih pristanišč predstavlja inteligentni horizontalni transportni sistem, temelječ na umetni inteligenci, ki so ga razvili v Huaweiu. Kot prvi na svetu je sistem dosegel vrsto uspehov, kot so obsežna komercialna uporaba ultra-L4 brez voznika, integracija vseprisotne inteligence »5G+BeiDou«, prva samooskrba z zeleno elektriko in nič emisijami ogljika na svetu. 


Zaradi prezasedenosti pristanišč, ki je konec leta 2021 povzročila resne motnje v globalnih dobavnih verigah, je prišlo do globalnega pomanjkanja zalog v trgovinah. S pridobivanjem izkušenj na področju inovacij, avtomatizacije in inteligence, ki prihajajo iz kitajskih pristanišč, bodo po pričakovanjih tovrstne izzive uspeli rešiti. 

Fotogalerija