Renault Trucks praznuje 100. obletnico

Družba Renault Trucks se je v letu 2016 aktivno poklonila Mariusu Berlietu ter moškim in ženskam, ki so pomagali razširiti ugled francoskih tovornjakov iz njihove baze v Venissieuxu in Saint-Priestu na obrobje Lyona. V zibelki znamke Renault Trucks – obratu v Lyonu – še naprej oblikujejo in ustvarjajo prevozne rešitve za prihodnost.

Renault Trucks praznuje 100. obletnico

Leta 1915 se je Marius Berliet odločil, da bo kupil številna zemljišča na vzhodu Lyona in zgradil proizvodni obrat v Venissieuxu. Potem ko je prerasel obrat Monplaisir v 8. okrožju Lyona, je potreboval prostor za izvedbo svojih ambicioznih projektov, za izpolnjevanje nujnih zahtev po tovornjakih in svoj prispevek k boju v obliki proizvodnje orožja za francosko vojsko med prvo svetovno vojno. Marius je bil postavljen pred velik izziv: v rekordnem času je moral oblikovati, zgraditi in opremiti svoj obrat, celo ko se je proizvodnja že začela. Ta izziv je uspešno opravil. Z nadaljnjimi razširitvami je do začetka druge svetovne vojne obrat povečal na skupno površino 387 hektarjev.

Vendar je imel Marius Berliet večji cilj od preproste gradnje obrata: »Edina motivacija za moje trdo delo je goreča želja po končni uresničitvi mojih življenjskih sanj: ustvariti veliko, uspešno industrijsko mesto.« Ta vizija je leta 1917 ustvarila Cite Berliet, kraj, ki je bil zgrajen za upravljanje obrata. To samozadostno mesto je imelo bivališča, šolo, vrtec in kmetijo.

Danes je v lyonskem obratu operativno središče družbe Renault Trucks, ki je glavni sestavni del industrijskih objektov in objektov globalnega inženiringa skupine Volvo, ki se ji je leta 2001 pridružila blagovna znamka Renault Trucks. Zaposluje več kot 4000 ljudi na 180 hektarjih, ki se raztezajo v občinah Venissieux in Saint-Priest. Tu so doma obrat za sestavljanje motorjev, obrat za sestavljanje mostu in preme, center za kovanje in logistični center za rezervne dele. Poleg glavnega sedeža družbe Renault Trucks in globalne upravne skupine se v Lyonu nahajajo obrati za izvajanje številnih terciarnih dejavnosti, vključno z raziskovalnim obratom, kjer dela 1300 zaposlenih. Glavna naloga obrata je razvoj tovornjakov s srednjo nosilnostjo in njihovih motorjev, razvijajo pa tudi prevozne rešitve za urbana območja. Oblikovalski studio se ponaša s skupino mednarodnih oblikovalcev, ki so oblikovali novo serijo tovornjakov Renault Trucks, ki so bili dani na trg leta 2013. Vodilno vozilo med njimi, tovornjak Renault Trucks T, je bilo izbrano za mednarodni tovornjak leta 2015.