Rekordno leto za Luko Koper

Tik pred iztekom leta je Luka Koper na seznam uspehov vpisala absolutni rekord na Terminalu za avtomobile: pretovorili so 900.000 vozil, s čimer so za skoraj 100.000 enot presegli rekord pretovora vozil, dosežen lani. Gre za izjemen dosežek, ki ga Luka Koper dodaja rekordom z vseh ostalih štirih profitnih centrov.

Luka Koper avto terminal
Luka Koper avto terminal | Foto: Kristjan Stojakovič

Na Terminalu za avtomobile in RO-RO so sicer že novembra presegli lanskoletni skupni pretovor 801.036 vozil. Poleg tega so v preteklem mesecu z 88.837 pretovorjenimi vozili za 1.304 vozil presegli doslej doseženo najvišje mesečno število pretovorjenih vozil. Rezultati na segmentu vozil so izjemni tudi v primerjavi s ključnimi avtomobilskimi terminali po Evropi (Valencia, Antwerp-Bruges), saj so v Kopru po dostopnih podatkih dosegli eno najvišjih rasti pretovora te blagovne skupine.

Luka Koper je odlično poslovala na vseh blagovnih segmentih in področjih delovanja, najbolj pa so izstopali dosežki na kontejnerskem, avtomobilskem in potniškem terminalu ter terminalih za tekoče in hlajene tovore, kjer so dosegli in presegli kadarkoli doslej zabeležene količine pretovora.

Luka Koper terminal

Na kontejnerskem terminalu so že v začetku decembra drugič v zgodovini pristanišča dosegli milijon pretovorjenih kontejnerskih enot (TEU), kmalu zatem pa celo presegli lanskoletno rekordno številko 1.017.798 TEU. Še naprej so edino pristanišče na Jadranu, ki mu je uspelo preseči zgodovinsko mejo 1 milijona TEU, hkrati pa so eno redkih evropskih pristanišč, ki bo leto 2023 sklenilo z rastjo kontejnerskega prometa. Na segmentu tekočih tovorov so na račun dizelskega in letalskega goriva ter kemikalij še pred koncem leta presegli 1.343.330 ton tovora, dosežen v letu 2022, rekordno pa so sklenili leto tudi na področju hlajenega tovora, kjer so presegli 204.788 ton iz leta 2019. Nov mejnik so postavili še na potniškem terminalu, kjer so s 120.533 potniki presegli dosedanji absolutni rekord iz leta 2019. 

Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je ob koncu poslovnega leta sklenila: »Odlični rezultati, ki smo jih nizali skozi vse leto, so rezultat skupnega dela in prizadevanj vseh zaposlenih. Dinamično, izzivov polno leto smo sklenili na najboljši možen način, s številnimi novimi mejniki na različnih terminalih. Nadaljujemo z začrtanim planom naložb, v letošnjem letu smo odprli novo kaseto za skladiščenje avtomobilov in zgradili dodatne frigo priključke, zaključujemo zunanji kamionski terminal, ki ga bomo odprli v začetku januarja. Določili smo smer razvoja družbe in sprejeli strateški poslovni načrt do leta 2028. Izjemni dosežki so plod zavzetega, odgovornega, predanega in trdega dela, ki ga opravljamo iz dneva v dan. Skupaj s poslovnimi partnerji in ostalimi deležniki še naprej pišemo zgodbo o uspehu, ki nam jo zavida marsikatero drugo pristanišče.«