Prepovedano prehitevanje za tovornjake na celotnem avtocestnem križu

Od 1. novembra dalje velja po celotnem slovenskem avtocestnem omrežju prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila. Taka prepoved je sicer že v veljavi od začetka letošnjega leta na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1).

prepoved-prehitevanja-avtocesta-obvoznica1
Na nekaterih odsekih celotnega avtocestnega omrežja sicer že zdaj velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice.

"Prepoved prehitevanja za tovorna vozila, težja od 7,5 tone, na avtocesti od Šentilja do Kopra daje dobre rezultate. Zlasti smo izboljšali pretočnost. Zato smo se z Darsom dogovorili, da bo s 1. novembrom prepoved prehitevanja za tovorna vozila veljala po celotnem avtocestnem omrežju," je poleti na družbenem omrežju Twitter napovedal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec.

Prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila od 15. januarja 2021 že velja na prometno najbolj obremenjeni avtocesti A1, in sicer čez dan, med 6. in 18. uro, medtem ko je v nočnem času tovornjakom dovoljeno prehitevanje. Prav tako je dovoljeno prehitevanje težkih tovornjakov na odsekih, kjer so trije vozni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila. Na nekaterih odsekih celotnega avtocestnega omrežja sicer že zdaj velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in na razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah. Kazen za kršitev prepovedi znaša 300 evrov.