Pozor! Na ceste so se vrnili šolarji

Po daljšem premoru se na ceste ponovno vračajo šolarji.

img-20200901-wa0000
Voznike pozvamo, naj vozijo strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu.

Agencija za varnost prometa je ob začetku šolskega leta 2020/2021 na vse udeležence v prometu naslovila poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo. V jutranji prometni konici je 51 promotorjev prometne varnosti na 20 večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajalo terensko akcijo, s katero so voznike in ostale udeležence v prometu opozarjali, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji, med njimi tudi 21.366 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. S pomočjo sporočilnih tabel so voznike opozarjali še na dve pomembni sporočili: da je pripetost ključna za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu, voznike, kolesarje in pešce pa so opozarjali, da mobilni telefoni ne sodijo v promet. Pred osnovno šolo Venclja Perka v Domžalah so minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa Jože Hribar in ravnateljica OŠ Venclja Perka Petra Korošec zjutraj simbolično pospremili otroke pri varnem prehodu čez cesto in ob tem poudarili pomen prometne vzgoje otrok in odgovornost, ki jo imamo odrasli, da poskrbimo za njihovo varnost.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je voznike pozval, naj vozijo strpno in odgovorno do vseh udeležencev v prometu, še posebej najmlajših: »Otroci so v prometu slabše vidni, prav tako pa težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.« Ob tem je minister pozdravil dejstvo, da se je začelo šolsko leto, opozoril pa je tudi na posebne okoliščine zaradi koronavirusa, ki terjajo odgovorno ravnanje prav vsakogar.

V. d. direktorja Agencije za varnost prometa Jože Hribar je izpostavil, da je 21.366 učencev danes šolsko pot prehodilo prvič, zanje je to povsem nova izkušnja, zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu: »Starše in skrbnike pozivamo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za varno udeležbo v prometu. Opozarjamo tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Da bodo otroci še bolj vidni in tako bolj varni, je priporočljiva uporaba svetlejših oblačil in odsevnih teles. Vsi skupaj z največjo možno mero odgovornosti soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu!« Agencija je tudi letos zagotovila preventivna gradiva, v akcijo se je vključilo 182 občinskih Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. V prvih dneh šole bodo na lokalni ravni na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali številni prostovoljci. 

Ravnateljica OŠ Venclja Perka Petra Korošec je na prvi šolski dan pozdravila več kot 630 otrok, ki imajo na šoli ob začetku pouka pripravljene tudi ure z vsebinami o prometni in zdravstveni varnosti. Pozvala je k ogledu načrtov varnih šolskih poti, ki jih lahko otroci in starši preverijo na spletni Platformi Načrtov šolskih poti, kjer je naloženih že 296 načrtov šolskih poti ter 124 digitaliziranih načrtov.