PODATKI O PROMETNI VARNOSTI SPODBUDNI, VENDAR LETA ŠE NI KONEC

Slovenske ceste so v začetku letošnjega leta zaznamovali številni tragični dogodki, zato je Agencija za varnost prometa RS od poletja dalje okrepila aktivnosti na terenu in uvedla vrsto dodanih in novih ukrepov za zaustavitev negativnega trenda prometnih nesreč. Tako od 1. julija do 31. oktobra letos beležimo najnižje število umrlih udeležencev v prometnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije. V tem obdobju je umrlo 26 oseb, v primerljivem obdobju leta 2018 jih je umrlo 41 (58 % več).

Varnost v prometu
Kaka je uporaba drog, alkohola in drugih psihoaktivnih snovi med vožnjo motornega vozila?

Slovenske ceste so v začetku letošnjega leta zaznamovali številni tragični dogodki. Agencija je na podlagi izkušenj iz preteklih let predvidevala, da se bo stanje v poletnih mesecih tudi zaradi lepega vremena in gostejšega prometa še dodatno poslabšalo, zato je okrepila aktivnosti na terenu in uvedla vrsto dodatnih ukrepov za zaustavitev negativnega trenda.

Tako se je agencija, prvič v zgodovini Slovenije, povezala z vsemi ključnimi akterji prometne varnosti na nacionalni in regionalni ter tudi mednarodni ravni. S civilno družbo - Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Zvezo ZŠAM, AMZS-jem, DrogArt-om – so pripravili projekt »Varno v poletje«. Na regionalni ravni so okrepili aktivnosti predvsem v Posočju in v Savinjski regiji, kjer so s policijskimi silhuetami, številnimi dogodki, razdeljevanjem prikazovalnikov hitrosti in preventivnimi materiali, umirjali promet in predvsem motoriste. Na agenciji so povezali še policijski, inšpekcijski in strokovni nadzor (FURS, Inšpektorat za delo, Policija, AVP), in okrepili nadzor nad delom šol voženj. S temi in ostalimi novimi in dodatnimi aktivnostmi so do jeseni uspeli doseči zajezitev negativnega trenda in izboljšanje stanja prometne varnosti na slovenskih cestah.

Agencija za varnost prometa je pripravila Pregled stanja varnosti v cestnem prometu v obdobju od 1. 1. do 31. 10. 2019 na podlagi začasnih podatkov 

Pregled stanja je pokazal, da je bilo od 1. januarja do 30. junija letos na slovenskih cestah 40 % več umrlih kot v enakem obdobju lani (40 umrlih lani, 56 umrlih letos), konec letošnjega oktobra pa je bilo stanje umrlih udeležencev enako kot konec oktobra lani (82 umrlih). Zadnji podatki Pregleda stanja varnosti v cestnem prometuv obdobju od 1. januarja do 31. oktobra 2019 pa izkazujejo, da je bilo letos od 1. julija do 31. oktobra število umrlih udeležencev v prometnih nesrečah eno najnižjih. Podatki tudi kažejo, da je skupno število poškodovanih v letošnjem letu najmanjše zabeleženo v zadnjih petih letih. Agencija je s celostnim pristopom in v sodelovanju s ključnimi akterji prometne varnosti na nacionalni in regionalni ravni, policijo in nevladnimi organizacijami v terenskih akcijah, s številnimi preventivnimi dogodki ter novimi prijemi uspela zajeziti negativni trend v prvi polovici leta in izboljšala prometno varnost. Od 1. julija do 31. oktobra letos tako beležimo najnižje število umrlih udeležencev v prometnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije. V tem obdobju je umrlo 26 oseb, v primerljivem obdobju leta 2018 je bilo umrlih 41 (58 % več). 

Skupno število poškodovanih v letošnjem letu je najmanjše v zadnjih petih letih 

Do konca oktobra je bilo v prometnih nesrečah poškodovanih 6.131 oseb, kar je najmanj v zadnjih petih letih (6.627 v 2018). Število hudo telesno poškodovanih je za 11 % manjše kot v lanskem primerjalnem obdobju – do konca oktobra se je hudo telesno poškodovalo 654 (736 v 2018) udeležencev. Pri lažje telesno poškodovanih je prav tako zabeleženo zmanjšanje in sicer za 7 %. Skupaj se je letos lažje telesno poškodovalo 5.477 udeležencev (5.891 v 2018). 

Manj je umrlih voznikov osebnih vozil. Letos beležimo 23 žrtev, v enakem obdobju lani smo zabeležili 28 žrtev, kar predstavlja izboljšanje za 18 %. Še posebej izstopa obdobje od 1. julija do 31. oktobra letos, v katerem je umrlo sedem voznikov osebnih vozil, v enakem obdobju lani pa jih je preminilo 14. Manj je tudi umrlih voznikov tovornih vozil, v letošnjem letu sta umrla dva voznika, v lanskem obdobju pa pet. 

Zajezitev negativnega trenda med umrlimi udeleženci prometnih nesreč je najbolj izstopajoča pri starostnih skupinah med 18. in 24. letom ter med 25. in 34. letom. V obeh starostnih skupinah je skupaj kar 60 % manj smrtnih žrtev, v 2019 jih je bilo 12, leto poprej pa kar 30. Od 12 umrlih letos, jih je 5 umrlo zaradi nesreče, povzročene zaradi alkohola. 

Podravska statistična regija z najboljšimi rezultati prometne varnosti 
Največji napredek v prometni varnosti v primerjavi z lanskim obdobjem beleži podravska statistična regija, saj se je število umrlih oseb zmanjšalo iz 17 na 9, to pomeni kar 47 % manj. Letos pa sta statistično najbolj uspešni regiji pomurska, s statistično 0,09 umrlega na 10.000 prebivalcev (1 umrla oseba v celotnem obdobju) in osrednjeslovenska, s statistično 0,2 umrlega na 10.000 prebivalcev (oz. 11 umrlih oseb). 

Vzroki za črno statistiko najpogosteje alkohol, neprilagojena hitrost in vožnja z motorjem 
Letošnji podatki kažejo, da se je na slovenskih cestah zgodilo 1.226 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci, kar je sicer 0,4 % manj kot leto poprej, ko smo v primerjalnem obdobju zabeležili 1.231 nesreč. Toda zaradi alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč je umrlo 28 oseb, kar je 47 % več v primerjavi z lanskim letom, ko je življenje izgubilo 19 oseb. Poškodovanih je bilo 610 oseb (8% manj kot lani – 662 v 2018), od tega je bilo 108 huje (18 % manj kot lani – 131 v 2018) in 502 lažje poškodovana (5 % manj kot lani – 531 v 2018). 

V večini primerov je bil ob alkoholiziranosti vzrok prometnih nesreč s smrtnim izidom neprilagojena hitrost – 13 prometnih nesreč (57 % oz. 10 % več kot v lanskem obdobju), nepravilna stran oz. smer vožnje – 5 prometnih nesreč (22 % oz. 10 % manj kot v lanskem obdobju) ter nepravilnost pešca – 4 prometne nesreče (17 %).   

Največje povečanje števila umrlih udeležencev pri voznikih enoslednih motornih vozil 
V letošnjem letu je umrlo že 22 (18 v primerljivem obdobju lani) voznikov enoslednih motornih vozil oz. 22 % več kot v lanskem obravnavanem obdobju (19 voznikov motornih koles, dva voznika mopeda in en voznik mopeda do 25 km/h). Poleg 19 umrlih voznikov, sta umrla še dva potnika na motornih kolesih. 

V zimo trezno in z opremo ustrezno   
Leta seveda še ni konec, prihajajo hladni dnevi, bliža se praznično razpoloženje - martinovanje in praznovanja ob koncu leta, zato agencija opozarja, da alkohol in neprilagojena hitrost ostajata ključna dejavnika tveganja za nastanek prometnih nesreč. V promet se zato podajte le s trezno glavo, upoštevajte pravila in predpise ter vozite strpno, odgovorno in pametno, svetuje agencija, ki opozarja še na posebno previdnost pri vožnji v jesenskih in zimskih razmerah. V tem času so zaradi dežja in snega ceste pogosto mokre in spolzke, na vozišču so večje količine odpadlega listja, vidljivost zmanjšuje megla, nižje temperature pa prinašajo poledico. Dan je vse krajši, zato je vidljivost še slabša. Ključnega pomena za vse udeležence v prometu je, da so dobro vidni in s tem tudi bolj varni, kar še posebej velja za pešce in kolesarje. 

Pravočasno menjajte pnevmatike 
Agencija za varnost prometa vse voznike motornih vozil poziva k pravočasni menjavi pnevmatik, saj 15. novembra nastopi obdobje obvezne uporabe zimske opreme. Za varno vožnjo v zimskih razmerah so prav ustrezne pnevmatike ključnega pomena, ob tem pa naj vozniki ne pozabijo na vožnjo, ki je prilagojena trenutnim vremenskim razmeram in pogojem. 

Agencija za varnost prometa bo na podlagi trenutnih razmer še okrepila preventivne aktivnosti na področju izboljšanja prometne varnosti. Ob tem pa agencija opozarja: »Za prometno varnost smo odgovorni vsi! Vozimo pametno!«