Pod svobodnim soncem

Pred 30 leti je na trg prišla prva California, ki pomeni začetek edinstvene zgodbe o uspehu – zgodbe o avtodomu, ki je postal ikona. Do danes je bilo izdelanih več kot 157.500 primerkov. California je vsestransko vozilo, lahko je bivalnik za krajša in daljša potovanja, ali pa enoprostorsko vozilo za vsakdanje dogodivščine. Vse štiri generacije imajo že od samega začetka nekaj skupnega: dvižno streho. Šotor na skoraj dveh metrih višine zadošča, da popotniki o Californii pravijo: "Dom je tam, kjer parkiramo svoj bivalnik."

30 let Volkswagen Californie

Čeprav je tehnologija z vsako generacijo revolucionarno napredovala, je znamka Volkswagen Gospodarska vozila ostala zvesta zasnovi prve Californie. Del te zasnove je splošna značilnost, da California zaradi svoje sorazmerno kompaktne in s tem funkcionalne površine ponuja učinkovito izrabo prostora. Do potankosti premišljeni detajli v avtodomu so tako bolj podobni detajlom na manjših jadrnicah kot pa lastnostim običajnih, velikih avtodomov.

Vse generacije Californie temeljijo na modelu Transporter oz. Bulliju, ki je postal oblikovalska ikona in osnova za vsa enoprostorska vozila, saj je bil prostor v njem izkoriščen do zadnjega milimetra. Generacije Transporterja iz ponudbe gospodarskih vozil Volkswagen kot tudi generacije Californie so razvrščene od modela T1 do trenutnega modela T6. Prve avtodome na osnovi Transporterja so zasnovali izključno zunanji ponudniki. Najbolj znan med njimi je nemški izdelovalec nadgradenj Westfalia, ki je med drugim izdelal avtodom z imenom Joker. V sodelo-vanju z Westfalio sta nastali tudi prvi generaciji Californie: T3 (1988 do 1990) in T4 (1990 do 2003). Leta 2004 je sledila generacija T5, ki je bila na trgu do leta 2015, ko se je začela prodaja aktualnega modela T6.

Poleti 2015 je Volkswagen Gospodarska vozila predstavil šesto generacijo Transporterja in s tem tudi novo Californio. Bivalnik je junija prišel na trg v treh  izvedbah opreme, in sicer "Beach", "Coast" in "Ocean". Njegovo zunanjost zaznamuje popolnoma prenovljen sprednji del, ki s svojo markantno mrežo hladilnika in LED-žarometi (odvisno od paketa opreme) oblikovalsko zasnovo Californie popelje v sodobni čas. Enako velja za novo oblikovan zadnji del avto¬doma z LED-lučmi (ravno tako odvisno od paketa opreme) ter za prenovljeno ponudbo platišč in širok spekter barv. Novost: prvič po več desetletjih je ponovno na voljo dvobarvno lakiranje, in sicer kot poklon generaciji T1. Namesto iz bombaža je strešna konstrukcija sedaj iz sintetičnega materiala, ki je bolj nepremočljiv in trpežnejši.