Po Ljubljani vas bo vozil Urban

V Ljubljani bo sredi aprila začel testno voziti vlakec na električni pogon Urban. Okolju prijazno vozilo z ničnimi izpusti bo s krožno linijo povezalo glavne mestne znamenitosti.

Po Ljubljani vas bo vozil Urban

Tehnološko napreden vlakec Urban je plod znanja in izkušenj sodelavcev Ljubljanskega potniškega prometa in slovenskih strokovnjakov za elektromobilnost.

Z električnim vlakcem Urban bo na ogled ena izmed atraktivnejših krožnih poti glavnih mestnih turističnih znamenitosti: od Mestne hiše pa vse do Ljubljanskega gradu, Špice, Trnovskega pristana, Krakovega, Trga Francoske revolucije, Kongresnega in Prešernovega trga. Izhodiščna in končna točka za vstop na vlakec bo pred Mestno hišo. Končna trasa bo določena po opravljenih testnih vožnjah.

Na zabavno, poučno in okolju prijazno doživetje z Urbanom se bodo domači in tuji obiskovalci mesta in osebe z oviranostmi, za katere je vozilo ustrezno prilagojeno, lahko zapeljali vsako polno uro. Vožnja z električnim vlakcem bo po novem potnikom na voljo celo leto. Električni vlakec Urban, ki je plod slovenskega znanja, ima vgrajen električni motor 40 kW moči, dnevno pa bo prevozil okoli 100 km. Z njim se bo lahko naenkrat zapeljalo 47 oseb, turistični vodič in ena oseba na invalidskem vozičku. Ponoči bo vlakec parkiran v remizi Ljubljanskega potniškega prometa na Celovški cesti v Šiški.

Potniki bodo potovanja z vlakcem Urban lahko plačevali brezgotovinsko ali gotovinsko. Cena vozovnice za mladostnike do 15 leta bo znašala 3, za ostale potnike pa 5 evrov. Otroci do dveh let bodo z vlakcem potovali brezplačno.