Po Dunaju z električnim minibusom

Mesto Dunaj v želji po čim bolj zelenih rešitvah in doseganju zadanih podnebnih ciljev z razširjeno ponudbo javnega prevoza še dodatno spodbuja trajnostno mobilnost. Dunajski javni potniški promet prebivalcem med drugim nudi tudi sistem souporabe električnih avtomobilov, novost v njihovi ponudbi pa je uvedba linij električnih minibusov na zahtevo, ki vozijo samo znotraj določenih okrožij in skrbijo za še bolj učinkovita potovanja prebivalcev.

Dunajski električni minibus
Dunajski električni minibus | Foto: Alexandra Gritsevskaja

Dunajski javni prevoznik Wiener Linien je svojo različico sistema za souporabo avtomobilov javnosti predstavil že lani septembra, do danes pa se je flota izključno električnih vozil več kot podvojila. Trenutno je na voljo 100 avtomobilov – vse od družinskih avtomobilov, manjših mestnih štirikolesnikov pa do transportnih vozil –, ki si jih uporabnik izposodi preprosto prek mobilne aplikacije. Prav tako uporabnik nima težav pri iskanju prostega parkirnega prostora, saj avto po uporabi pripelje nazaj v centralo, kjer ga čaka rezervirano prosto mesto.

Namesto osebnih avtomobilov lahko Dunajčani uporabljajo tudi novo storitev Wiener Linien, in sicer električni minibus na zahtevo. Minibus lahko hkrati prevaža do šest potnikov, omogoča pa tudi prevoz ljudi na invalidskih vozičkih. Gre za pilotni projekt, ki ga je podjetje eno leto in pol najprej testiralo v 23. okrožju Liesing, po uspešno prestanem preizkusu pa je ta oblika javnega prevoza od letošnjega septembra na voljo tudi v 22. okrožju Donaustadt. V obeh okrožjih ima minibus več kot 100 virtualnih postajališč, kamor ga lahko uporabniki naročijo in od koder potnike nato odpelje na cilj znotraj okrožja.

Prvi odzivi potnikov so bili zelo pozitivni, saj so uporabnikom minibusi na voljo vsak dan od jutranjih vse do poznih večernih ur, prevoz z njimi pa je brezplačen. Potnikom je tako prihranjena pot z osebnim avtomobilom in pogosto stresno iskanje prostih parkirnih mest. Po zbranih podatkih se Dunajčani k tej obliki javnega prevoza najpogosteje zatekajo za pot do postaje podzemne železnice, trgovine ali otroškega igrišča. Poleg tega so nezanemarljivi tudi pozitivni učinki za okolje, saj so električni minibusi za podnebje veliko manj obremenjujoči kot osebna vozila, in so tako eden od mnogih ukrepov mesta Dunaj na poti do podnebne nevtralnosti.