Otvoritev novega iLogističnega centra na Brniku

V četrtek, 15. decembra je podjetje cargo-partner za svoje stranke priredilo otvoritveno slovesnost ob odprtju novih skladiščnih prostorov. Z novim objektom se je skupna kapaciteta logističnega kompleksa povečala iz prvotnih 25.000 m2 na 39.100 m2 površine. Posebnost večera je bila simulacija dostave paketa z dronom, ki je pristal na heliportu ob novem objektu.

cargo-partner skladišče Brnik
cargo-partner skladišče Brnik | Foto: cargo-partner

Podjetje cargo-partner je leta 2019 v neposredni bližini ljubljanskega letališča v zgolj enajstih mesecih zgradilo logistični kompleks, enega največjih v cargo-partner skupini in splošno v regiji. Zaradi strme rasti poslovanja ter velikega povpraševanja na trgu je podjetje skladiščne kapacitete zapolnilo v dobrem letu dni, zaradi česar so se odločili za predčasno širitev skladišča.

Z gradnjo novega skladiščnega objekta, ki se je začela januarja 2022, se je skupna površina kompleksa povečala na 39.100 m2. Gradnja se je pod vodstvom arhitekturnega biroja Protim Ržišnik Perc zaključila v enajstih mesecih. Investicija, vredna 12 milijonov evrov, bo v podjetju cargo-partner Slovenija ustvarila 30 novih delovnih mest. Novi objekt je bil dokončan konec novembra, uradna otvoritev pa je sledila 15. decembra 2022.


O skladiščnem objektu

Z obema skladiščnima objektoma iLogistični center sedaj zagotavlja 48.000 paletnih mest v štirih različnih regalnih sistemih. Celotno skladišče nudi prostor za kratkotrajno in dolgotrajno skladiščenje, sodobni klimatski sistemi pa lahko vzdržujejo aktivni temperaturni režim med 15 °C in 25 °C. Fleksibilna zasnova objekta omogoča hitri pretovor blaga, skladiščenje blaga izrednih dimenzij, podporo vsem multi-modalnim storitvam ter visoko tehnološke logistične rešitve. Logistični center ima po novem 59 nakladalnih ploščadi za vse vrste vozil, s čimer podjetje zagotavlja večjo pretočnost blaga in hitro distribucijo v širši regiji.

Del novo zgrajenega objekta je prilagojen storitvam za oskrbovanje spletnih trgovin, vključno s prevzemno točko namenjeno osebnim prevzemom in vračilom paketov. Poleg skladiščnih prostorov bodo na voljo tudi pisarniški prostori, ki jih bo mogoče najeti. »Z novim objektom smo zagotovili dodatne skladiščne kapacitete, ki jih na trgu trenutno močno primanjkuje. Hkrati spletnim trgovcem v okviru celovite fulfilment storitve zagotavljamo celotno tehnološko in IT podporo, ki jo potrebujejo,« pove direktor podjetja cargo-partner Viktor Kastelic.

Slovesna otvoritev 'Faze 2'

Uradne otvoritve se je udeležilo približno 300 gostov, med njimi tudi veleposlanica Republike Avstrije v Sloveniji ga. Elisabeth Ellison-Kramer in župan občine Cerklje na Gorenjskem g. Franc Čebulj. Zbrane je nagovoril tudi Stefan Krauter, generalni direktor skupine cargo-partner, ki je izrazil svoje navdušenje nad uspešnim poslovanjem podjetja cargo-partner v Sloveniji: »Čestitke ekipi cargo-partner Slovenija za odlično delo, ki so ga opravili v vseh teh letih. Slovenija ima s svojo ugodno geostrateško lego velik potencial v logistični industriji in vesel sem, da so sodelavci v Sloveniji znali ta potencial izkoristili. iLogistični center Ljubljana utrjuje našo močno mrežo in dolgoletno strokovno znanje v Srednji in Vzhodni Evropi ter predstavlja idealno osnovo za našo nadaljnjo rast.«

Ob slavnostnem prerezu traku je podjetje cargo-partner Slovenija v sodelovanju s podjetjem OneDrone pripravilo simulacijo dostave paketa z dronom. Ta je iz bližnje okolice priletel na heliport ob novem objektu ter dostavil paket s škarjami za prerez traku. Prilet drona so gostje v dvorani lahko preko prenosa spremljali v živo na velikih zaslonih. S tem je podjetje cargo-partner nakazalo prihodnost paketne dostave, ki morda ni več tako daleč.


Strateška širitev svetovnih logističnih zmogljivosti

Podjetje cargo-partner je v Sloveniji prisotno od leta 1996, trenutno pa ima v državi preko 130 zaposlenih na dveh lokacijah: na Brniku in v Kopru. V zadnjih letih je skupina cargo-partner veliko vlagala v širitev svojih logističnih zmogljivosti po vsem svetu. Poleg povečanja skladiščnih kapacitet v bližini ljubljanskega letališča najnovejše naložbe družbe vključujejo še novi logistični center v Zagrebu, v Istanbulu ter širitev kapacitet na Kitajskem.

Fotogalerija