Novi samovozeči tovornjak brez kabine

Nov avtonomni tovornjak Kamaz Chelnok je brez kabine, brez voznika in … tudi brez oblike. Znani ruski proizvajalec tovornjakov Kamaz je predstavil avtonomni tovornjak, ki je na neki način navadna tovorna ploščad brez kabine.

Novi samovozeči tovornjak brez kabine
Pomembno dejstvo je, da bodo robotski tovornjak sprogramirali tako, da bo znal brez voznika voziti po točno določeni progi tovarne.

Vsekakor gre za najbolj nenavaden Kamazov tovornjak v zgodovini podjetja. Po mnenju številnih voznikov bi bilo treba vozilo obravnavati bolj kot robotsko platformo, kot tovornjak, saj kabine sploh nima, ima le prostor za tovor. Zasnova novega modela je posledica dejstva, da tovornjak ni namenjen vožnji po cesti, ampak je zasnovan za delo v prostorih tovarne. Med proizvodnimi zgradbami in dvoranami bo prevažal kabine. Pomembno dejstvo je, da bodo robotski tovornjak sprogramirali tako, da bo znal brez voznika voziti po točno določeni progi tovarne. Vozilo je dolgo 8 metrov in tehta 8 ton, velik del teže predstavljajo litij-ionske baterije, ki zagotavljajo domet 50–60 km. Vozilo z električnim pogonom ima moč 340 KM in ga nadzorujejo avtopilot, senzorji, radarji in kamere. Doseže lahko hitrost 90 km/h, vendar so iz varnostnih razlogov maksimalno hitrost omejili na 40 km/h. Ker nima kabine, mu ni treba obračati in lahko vozi v nasprotni smeri, kar olajša tudi nakladanje in razkladanje.

Fotogalerija