Nov vlačilec ladij

Na prvem privezu koprskega pristanišča so slavnostno krstili novo pridobitev družbe Adria Tow d.o.o., vlačilec Ares. Novo plovilo bo pomembno okrepilo zmogljivost flote družbe Adria Tow, ki že več kot 30 let skrbi za storitev vleke in asistiranja ladij v koprskem pristanišču.

Vlačilec Ares
Vlačilec Ares | Foto: Luka Koper, Jakob Bužan

Robert Gerk, direktor družbe Adria Tow je zbranim predstavil projekt snovanja novega plovila, ki je bilo zgrajeno v španskem Gijonu in se v Kopru pridružuje ostalim petim vlačilcem družbe. »Sodobne tovorne ladje so čedalje večje, zato je ključno, da s primerno opremo zagotavljamo kakovostne storitve ne zgolj pri luški vleki, ampak tudi pri drugih pomožnih dejavnostih v vodnem prometu ter ob morebitnih izrednih dogodkih na morju. Plovilo je grajeno po najsodobnejših standardih, kar velja tudi za pogon.«

Luka Koper je v minulih letih veliko investirala v nove pristaniške zmogljivosti, pretovor je rasel, s tem pa tudi potrebe po zanesljivih maritimnih storitvah. Kot je poudarila Nevenka Kržan, predsednica uprave Luke Koper in botra današnjega krsta vlačilca, je prav družba Adria Tow primer dobre prakse, saj že leta uspešno posodablja svojo floto vlačilcev in odgovarja na izzive sodobne pomorske logistike. Storitev vleke ladij je namreč osnovni pogoj za varno vplutje in izplutje ladij v pristanišče, nepogrešljivi so tudi ob izjemnih dogodkih, ki smo jim bili priča ob letošnjih poletnih neurjih.