Nov tovornjak za reli Dakar

Ekipa Buggyra ZM Racing pripravlja popolnoma nov tovornjak Tatra za reli Dakar januarja 2024. Umetna inteligenca (AI) pomaga oblikovalski ekipi pri kompleksnem razvoju vozila, procesu, ki je bil prav tako precej zamaknjen zaradi zamude pri izvajanju novih pravil.

Tatra Dakar 2024
Tatra Dakar 2024 | Foto: Buggyra

"Načrt za izdelavo novega tovornjaka je bil zasnovan že pred dvema letoma. Vendar smo z izdelavo odlašali, ker so bile še v pripravi spremembe pravilnika in homologacije Mednarodne avtomobilistične zveze FIA za Dakar. Končna različica pravilnika je bila znana šele letos poleti. Šele po tem smo izvedli še zadnje spremembe v projektu in začeli z izdelavo tovornjaka. To pomeni vsaj pol leta zamude glede na najslabši možni scenarij, ki smo si ga zamislili. Kljub temu bomo januarja na štartu s tem vozilom," je prepričan šef Buggyre Martin Koloc.

Strokovnjaki uporabljajo najnovejše trende v oblikovanju, vključno z umetno inteligenco in virtualno resničnostjo. "Pri optimizaciji sodeluje umetna inteligenca, uporabljamo tudi izračune CFD (Computational Flight Dynamics). Z njimi analiziramo pretok zraka, porazdelitev teže in obliko karoserije. Naš cilj je ohraniti DNK Tatre, čeprav gre za tovornjak s spredaj nameščenim motorjem. Predvidevamo znatno izboljšanje zmogljivosti. Načrtujemo začetek testiranj na letošnjem Dakarju, drugo vozilo pa bomo začeli izdelovati februarja po oceni Dakar 2024," je Koloc opisal razvoj nove Tatre.