Nov mejnik v pretovoru avtomobilov

V Luki Koper so na avtomobilskem terminalu dosegli nov mejnik, saj so presegli skupno število pretovorjenih avtomobilov v letu 2018, ki je doslej veljalo za rekordno.

Luka Koper
Luka Koper | Foto: Kristjan Stojakovič

Število avtomobilov je tako preseglo 754.409 enot, kar pomeni, da se bo leto 2022 tudi zaradi tega dosežka vpisalo med rekordna leta. Končna številka letošnjega pretovora vozil bo ob koncu leta nedvomno še višja in v vseh pogledih nadpovprečna, kar so nakazovali že rezultati poslovanja iz obdobja januar – september. Rast pretovora avtomobilov v tem obdobju je bila 20 odstotna v primerjavi z enakim obdobjem lani, kar ima v trenutnih negotovih časih, ko se avtomobilski trg in globalna logistika nasploh soočata z občasnimi prekinitvami dobavnih verig, preobremenjenostjo ladijskih in skladiščnih kapacitet ter vplivi nepredvidljivih geopolitičnih dogajanj, še posebno težo.


Višji pretovor letos beležijo tako v izvozu, predvsem za Bližnji in Daljni vzhod, kot tudi v uvozu, kjer se znatno povečuje delež električnih vozil, povečini kitajske proizvodnje. Glede na dostopne podatke je rast prometa avtomobilov tudi v širšem kontekstu izjemna, saj so vsa ostala evropska pristanišča oz. terminali, tako v Sredozemlju kot na severu Evrope dosegli bistveno manjše stopnje rasti. Visoke stopnje rasti lahko pripišemo predvsem preusmeritvi blagovnih tokov, ki so jih v družbi uspeli pridobiti z zanesljivimi storitvami in kapacitetami, zgrajenimi v zadnjih letih. Med njimi so uredili novo privezno mesto za RO-RO ladje, železniški dostop in novo garažno hišo, ki so jo namenu predali v lanskem letu. Nove kapacitete za avtomobile načrtujejo tudi v  prihodnjem letu.

»Potrebam na trgu želimo aktivno slediti tudi s številnimi infrastrukturnimi naložbami, sistemskimi nadgradnjami in izboljšavami delovnih procesov. Ena od pomembnejših naložb, ki se izvajajo na terminalu za avtomobile in RO-RO, je ureditev prepotrebnih odprtih skladiščnih površin za avtomobile in druga vozila (t. i. kaseta 5a), ki bo zaključena predvidoma v drugi polovici leta 2023,« je ob pomembnem mejniku dodal Boštjan Napast,  predsednik uprave Luke Koper.