Milijonska kazen za Scanio

Kartelno dogovarjanje se bo za proizvajalca tovornjakov Scania končalo drago. Sodišče Evropske skupnosti je potrdilo odločitev nižjega sodišča.

scania-super-6
scania super 6

V sporu o skoraj 900-milijonski kazni zaradi kartelnega dogovarjanja proizvajalcev je švedski proizvajalec Scania pred najvišjim evropskim sodiščem doživel poraz. Kazen Evropske komisije proti Scanii ostaja v veljavi, je v Luksemburgu sporočilo Evropsko sodišče. Scaniina pritožba je bila zavrnjena in prejšnja sodba potrjena.

Evropska komisija je leta 2017 Scanii naložila globo v višini nekaj več kot 880 milijonov evrov. Proizvajalec tovornjakov, ki je del koncerna Volkswagen, se je s konkurenti 14 let dogovarjal o prodajnih cenah tovornjakov in pristal na prenos stroškov novih tehnologij za izpolnjevanje strožjih emisijskih predpisov na kupce. Komisija je pred tem sklenila poravnavo z drugimi udeleženci kartela, vključno s proizvajalci MAN, Daimler, Iveco in Volvo/Renault. Vendar je Scania to zavrnila in zoper odločitev sprožila pritožbo.

Podjetje se je zagovarjalo pred Evropskim sodiščem – kot je zdaj jasno, neuspešno. Sodniki so odločili, da Scania ni dokazala, da je bila Evropska komisija v tem primeru pristranska. Zdaj mora o zadevi odločiti nacionalno sodišče ob upoštevanju sodbe Evropskega sodišča.