Manjša poraba in manj emisij

Pri DAF-u so s predstavitvijo novih modelov XF, XG in XG+ jasno prikazali svoj pogled v prihodnost tovornega prometa. Kot smo se že uspeli prepričati, nove modele odlikuje visoka kakovost izdelave, pri DAF-u pa zaradi številnih novosti obljubljajo tudi za do 10 odstotkov nižjo porabo goriva. K temu pripomore tudi bogat nabor raznovrstnih sistemov in funkcij.

daf-xf-xg-5

DAF je prvi proizvajalec na evropskem tržišču, ki je pri snovanju vozil nove generacije izkoristil novo uredbo EU o masah in merah vozil. Podaljšana kabina omogoča boljšo aerodinamiko ter zmanjšanje izpustov CO2. Med elemente, ki prinašajo bistven doprinos k zmanjšanju porabe, spadajo ukrivljeno vetrobransko steklo, eliptično oblikovane vogalne plošče, manjši A-stebrički, plošča pod kabino z integriranim usmerjevalnikom zraka. Prav tako dodatno k nizkemu koeficientu zračnega upora pripomorejo usmerjevalniki pri kolesnih odprtinah. Opcijsko se lahko kupci namesto za običajna vzvratna ogledala odločijo za sistem kamer in zaslonov, kar še dodano zmanjšuje zračni upor. Optimiziran je bil tudi pretok zraka skozi motorni prostor in pod kabino. Sem spadajo usmerjevalniki zraka proti hladilniku polnilnega zraka in glavnega hladilnika, pregrade za preprečevanje vrtinčenja zraka ter pokrovi odprtin v kolotekih. Vse to vodi v 19-odstotno izboljšanje aerodinamike oziroma do 6,3-odstotnega izboljšanja od skupno 10-odstotnega izboljšanja glede učinkovitosti rabe goriva.



Poleg že omenjenega nova generacija prinaša tudi nove pogonske sklope, nove motorje, tehnologije menjalnikov in inovacije na pogonskih oseh. Delovanje 10,8-litrskega PACCAR MX-11 in 12,9-litrskega motorja PACCAR MX-13 je bilo optimizirano z uporabo novih injektorjev, nove glave in bloka motorja (to omogoča višje tlake v valjih) ter nove zasnove batov in batnih obročkov. Manjša masa vozila (masa vlačilca XF 4x2 v najbolj reprezentativni specifikaciji znaša 6.912 kilogramov) in izboljšani sistemi za pomoč vozniku (Predictive Cruise Control 3 z dodatnimi EcoRoll funkcijami in Preview Downhill Speed Control) pa le še dodatno doprinesejo k izboljšani učinkovitosti. Poleg aerodinamičnih izboljšav pa nova kabina ponuja tudi izjemno in veliko večje vidno polje za neprimerljivo večjo varnost. Zaradi dodatne dolžine je notranjost sedaj še prostornejša, namenjena delu, sprostitvi ter počitku voznikov.

Fotogalerija