Logistka leta in nagrada za življenjsko delo

Slovensko logistično združenje (SLZ) vsako leto vodi, zbira in podeljuje naziv »Logist leta«. Podelitev, že 17. po vrsti, je potekala v okviru jubilejnega mednarodnega Logističnega kongresa, ki tokrat poteka v GH Bernardin v Portorožu od 5. do 7. aprila 2023.

Logistični kongres 2023
Logistični kongres 2023 | Foto: SLZ

V okviru prvega dne kongresa je na podelitvi predsednik odbora za podeljevanje naziva Logist leta Robert Biček povedal: »V okviru Slovenskega logističnega združenja vsako leto podelimo častni naziv Logist leta najuspešnejšemu posamezniku, ki je v tekočem letu s svojim delom in inovativnim pristopom dosegel izjemne dosežke na področju logistike in oskrbovalnih verig. Laskavi naziv si je, med vsemi kandidati, za leto 2022 prislužila Nataša Pogačnik iz podjetja SIGR, d.o.o.«

Podjetje SIGR, d.o.o., je prepoznano po ambicioznosti in dolgoletni zavezanosti odličnosti na področju logistike. Podjetje neprestano vlaga v razvoj in znanje svojih kadrov, kar je omogočilo popolno digitalno transformacijo podjetja. Digitaliziran je celoten krog od naročila, planiranja pošiljke, disponence kot tudi vsa komunikacija o izjemah in spremembah tako, da se vsi deležniki lahko pravočasno prilagodijo. Vse to je znatno povečalo dodano vrednost na zaposlenega in omogočilo rast na večih področjih. S svojo dejavnostjo in napredkom so Slovenijo postavili na zemljevid v širši regiji. Navkljub transportnemu sektorju je podjetje zavezano zeleni prihodnosti, zato kar 15 % voznega parka v Sloveniji predstavljajo LNG - vozila na zemeljski plin, ki proizvajajo kar 20 % manj CO2. V podjetju se zavedajo, da je področje logistike in oskrbovalnih verig pomembno za uspeh in da ta zahteva sposobnost hitrega prilaganja in vpeljevanja sodobnih tehnologij in poslovnih modelov, ki omogočajo transparentnost skozi celotno oskrbovalno verigo. Pri tem pa so zavezani tudi okoljski odličnosti z zmanjševanjem škodljivih izpustov z optimiziranjem prevozov in z ozaveščanjem vseh vpletenih v verigi k ohranjanju okolja.

Nagrada za življenjsko delo

Cedilnikova ljubezen do logistike po besedah Žule nastane že daljnega leta 1987, ko je kot tehnični asistent v Libiji sprejel delo družbe Smelt, kjer ureja področje organiziranja in uvajanja skladiščnega poslovanja. Nato ga pot ponese na različna delovna mesta, od kontrolorja skladišča, do operativnega vodje skladišča, vodje grosistične prodaje in vodje skladiščno transportne službe, direktorja sektorja logistike, ki šteje več kot 1000 zaposlenih, funkcije, ki jo opravlja še danes.

Logistični kongres 2023

Njegov pristop uvajanja sprememb v logistiko temelji na prepričanju, da v življenju ni veliko novih stvari, vedno pa je možno z novo kombinacijo znanih metod in tehnik izboljšati obstoječe stanje. Pri delu ga odlikuje neizmerna vztrajnost in sposobnost predvidevanja sprememb daleč v prihodnost. Poleg tega v okviru svoje akademske kariere na Fakulteti za logistiko napiše tudi veliko poljudnih, strokovnih in znanstvenih prispevkov v internih in drugih javnih publikacijah, študentom pa s (so)mentorstvom pomaga na poti do uspešnega zagovora diplom. Med dosežke šteje tudi naziv Logista leta, ki ga vsako leto podeljuje Slovensko logistično združenje.

Žula še pove, da je interdisciplinarnost njegova vrlina. »Temporis et spatio«, je njegov moto delovanja tako na profesionalnem kot akademskem področju. Cedilnik je prepričan, da je obvladovanje časa in prostora ključno za uspešno in učinkovito logistiko oziroma življenje. Projekt »Avtomatizacija skladišča« pa je njegov ključni motivacijski dejavnik v zadnjem obdobju in zaradi katerega je njegova kariera še vedno zelo živa. Prepričan je, da je oz. bo na dolgi rok avtomatizirana logistična infrastruktura nujni pogoj za preživetje trgovskega, proizvodnega ali kateregakoli podjetja oziroma organizacije. 

Zaradi predstavljenega ter velikega doprinosa slovenski logistiki, je Slovensko logistično združenje Nagrado za življenjsko delo za leto 2023 podelil direktorju področja logistike v podjetju Mercator, d.d., dr. Marku Cedilniku.